Bornholms glasbruk

Nu är vi hemma efter att ha firat min far som fyllde 60 år, han fick en resa av oss alla till Prag tillsammans med min bror och jag, ska bli riktigt kul och åka dit.

Nu är det riktigt skönt att efter några dagar på resande fot vara hemma, sitta i soffan och titta igenom alla bilder och allt som man har med sig hem. En av sakerna som vi såg där var lite information om ett glasbruk som har funnits på Bornholm. Bornholms Glasvärk (danska namnet) var verkligen ingen framgångshistoria och har dessutom en stark koppling till en välkänd likör…….

Som ni kan se ovan, på en av de få sakerna som finns kvar från glasbruket så tillverkade de flaskor, men totalt under sin korta tidsperiod tillverkade de runt 40000 flaskor och det är verkligen inte mycket.

En glashandlare som hette W.F Grandjean hade tidigare jobbat på Holmegaards glasbruk och lärt sig glasblåseri där och i synnerhet att blåsa flaskor, vi pratar nu om åren 1836-1838 och några år senare lärde han sig även att slipa glas där. Det är ingen hemlighet att många glasbruk även i Sverige har dragits till ställen där som finns gott om energi eller möjlighet att alstra energi och så även här, 1846 fick Grandjean den ”goda” ideen att starta ett glasbruk i Hasle på Bornholm och anledningen var den stora mängd kol som fanns där och det skulle ju vara perfekt att värma ugnarna med. Tillsammans med Peter F. Heering fick han tillstånd av konungen att skapa ett glasbruk där och startade upp glasbruket 1847 och Peter Heering var då huvudfinansiär med anledningen att han behövde flaskor till sin likör som ni kanske har hört talas om…. den heter Cherry Heering en likör som är väldigt vanlig idag också. Likören var så framgångsrik så Peter F Heering hade redan ett skeppsrederi i Svaneke på Bornholm. Det finns spekulationer att likören faktiskt har uppkommit på Bornholm tack vare Bornholms rika förekomst av körsbärsträd, men inga bevis finns.

Som sagt var, glasbruket startade upp 1847 med 12 st glasblåsare från Tyskland, men tyvärr visade det sig ganska snart att Grandjean hade gjort ett stort stort ödesdigert misstag och det var att inte undersöka det Bornholmska kolet innan han startade produktionen då det nämligen visade sig vara helt värdelöst att elda med och redan 30 september 1848 lades produktionen ned och Grandjean tillsammans med några glasblåsare lämnade strax efter ön och lämnade alla som var kvar med arbetet till sitt öde.

Här nedan är en bild på aktiebrevet som finns bevarat på Bornholms museum och det är också där som jag har hittat en del av texten till detta inlägg.

Det finns inte mycket mer att berätta om detta lilla äventyr och det finns heller inget kvar på Bornholm runt detta…. tyvärr…..

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s