Kaffekanna från Karlskrona porslinsfabrik

Igår var det verkligen en lugn dag, gjorde inget speciellt förutom tillbringade eftermiddagen på stranden med sol och bad och sen när jag kom hem blev det en runda med cykeln på den den nya terrängrundan på 2.5 mil som jag hittat.

Idag var det däremot uppgång kl 6.00 för att sätta igång och göra en prognos för att sen packa upp lite nytt till firman och beta av mailen.

En av sakerna som jag hittade i det som jag packade upp var denna kaffekanna från Karlskrona porslinsfabrik. Det finns även lite koppar, fat och assietter till den, men allt är inte uppackat ännu.

Karlskrona porslinsfabrik grundades 1918 och var till en början en fabrik för dekorering av importerat gods, men ganska snart gick de vidare och även började tillverka sitt eget gods, i folkmun har den ofta kallats porslinan kan man läsa på flera ställen på internet.

Karlskronas porslinsfabrik fokus har mest legat på servisgods i fältspatsporslin (blandning av kaolin, fältspat och kvarts) och det finns rätt mycket på marknaden om man vill leta, de finns dessutom till relativt låga priser, trots att vissa saker är av fantastisk kvalitet.

Som så mycket annat i svensk keramik och porslinshistoria finns det uppköp i historien och så även för Karlskrona Porslinsfabrik som 1942 köptes upp av Upsala-Ekeby. Detta i sin tur gjorde att ännu fler formgivare började jobba för Karlskrona också då inte bara Karlskronas egna såsom Edward Hald (rekryterades från Rörstrand på 20 talet), Eric Linné, Sven-Erik Skawonius, Vicke Lindstrand och Sigrid Kjellin utan även kända namn som Arthur Percy, Mari Simmulson och Anna-Lisa Thomson började designa och rita för Karlskrona porslinsfabrik.

Historien om Karlskrona Porslinsfabrik får sitt slut 1968 då produktionen i Karlskrona lades ner, men redan då hade produktionen skett under Upsala-Ekebys namn och det syns även i stämpeln som redan från 1950 talet började ha med namnet Upsala-Ekeby i den klassiska Karlskrona stämpeln nedan

Medans den sista stämpeln som visar tillverkning i Karlskrona är Upsala-Ekebys egna klassiska stämpel, men med tillägget Karlskrona

Nu får det vara nog om Karlskrona och istället ska jag öppna senaste numret att Antik & Auktion som precis damp ner i lådan här, lite skön sommarläsning i solskenet, för tro det eller ej, trots allt regn är det faktiskt sol än så länge i Skåne 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s