Marknadsföring

Godmorgon
Precis som så många andra mornar har jag nu suttit och gått igenom annonseringen och sökmotoroptimeringen på E-detaljs kunder och gjort justeringar på annonser och kampanjer för att optimera utfall.

En tanke slog mig då precis runt marknadsföring som jag har haft i huvudet flera gånger. Använder vi som företagare vår marknadsföringsbudget korrekt?

presence-marketing-watch-bus-adMin erfarenhet är att svaret många gånger är nej. Varför då inte?

Tror att det vanligaste är att man när man bestämmer strategi utgår från sig själv, sina intressen eller hur man själv skulle reagera på en annons eller en sponsring. Det man ofta glömmer att ställa sig frågan om, är om du själv är din egen målgrupp och tyvärr är du ofta inte det. Ja det kan mycket väl vara att du är din egen målgrupp idag, men med största sannolikhet har du också en ganska stor marknadsandeln i din egen målgrupp då det mesta du som företagare har gjort hittills är just riktat mot ditt redan befintliga nätverk, de som har ditt intresse osv.

Är det då fel? Nej behöver inte vara om du har som målsättning att ha en långsam tillväxt eftersom du mestadels riktar dig till dina befintliga kunder och ditt befintliga nätverk men det kommer inte ge en snabb tillväxt då du inte når en ny målgrupp fort.

Det vanligaste dock brukar vara att man vill växa fortare och tar då beslut att vi ska prova nya modeller än befintliga och sätter igång, tyvärr gör man då det mest allvarliga felet man kan, man går inte ”all in” utan fortsätter på det inslagna spåret som man redan har och använder majoriteten av sin marknadsföringsbudget på samma sak som igår, men man tar en liten del och provar på något nytt, en ny marknad, en ny målgrupp osv och sen uteblir utfallet som man hade hoppats på och säger till sig själv ”vad var det jag sa, vi fortsätter med det vi redan har!”.

Men då har man också gjort ett allvarligt misstag, eller snarare flera. 1. Det tar tid att få igenom en ny marknadsföring, jämför inte med det du gjort i flera år
2. Det kostar mer pengar än en provbudget för att få igenom ett budskap, all marknadsföring kräver långsiktig profilering och budskap. Tänk hur länge du hållt på med det som funkar. Var långsiktig.
3. Var inte rädd för att sticka ut, marknadsföring idag handlar om att sticka ut på ett positivt sätt.

och sist men inte minst, ha allt fokus på att marknadsföra dig och din produkt/tjänst gör inte en marknadsföringsåtgärd bara för att din konkurrent gör det och den minsann inte ska få vara ensam. Om de sponsrar något, så välj du något annat där du kan sticka ut mer. Om har en marknadsföringskampanj, skapa något eget som inte utgår från vad de har gjort etc…….

Detta inlägg publicerades i entreprenörskap och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s