Björn Wiinbladh en känd affischtecknare

Idag har det varit en dag som inte alls har följt min hårt planerade agenda, varenda sak jag skulle göra har dragit ut på tiden och jag har tyvärr varit sen till så gott som alla möten…. får nog arbeta på att skärpa mig imorgon.

Idag har jag packat upp 6 julplattor från danska Nymölle

Dessa fat är månadsfat eller plattor som är till för att hänga upp på vägen eller i ett fönster.  De ingår i en serie som heter Mirakel som är designad av Björn Wiinbladh för Nymölle. De måste vara designade av Björn någon gång mellan 1946-1952 för det var under den tiden som Björn jobbade på Nymölle som affischtecknare, teckningar som sen trycktes på plattorna. Det som är lite lustigt med dessa plattor är att efter lite googlande så hittade jag på Tradera att där även finns samma men i svart färg

Björn föddes 1918 och dog 2006. Björn var känd för sitt arbete som målare, designer och konstnär, främst i material som keramik, silver, brons, textil och posters/grafik. Bland annat har Björn gjort flera kända affischer för Tivoli i Danmark, Handikapp OS i Seoul och en hel del textilarbete för olika balettuppsättningar och teatrar. Björn har också illustrerat HC Andersens bok Svinaherden som senare också blev en tecknad kortfilm med Björns illustrationer.

1952 lämnade Björn Nymölle och startade upp en egen verkstad och 1971 började Björn jobba med Rosenthal och har bland annat designat olika årstallrikar för dem och serien Romanze.

Det roliga med Björn är att han har en ganska säregen stil med stora ansikten i en familjär miljö. Om man dessutom tittar på baksidan av de plattorna som jag har så är det till och med som så att informationen där är designad vilket inte är så vanligt och förresten om jag missade det så var Björn från Danmark och verkade i Danmark, men det har ni nog förstått vid detta laget 🙂

Detta får vara allt för nu, utan nu ska jag lägga upp lite nya artiklar i shoppen och sen blir det att gå och lägga sig inför ett över dagen besök imorgon i Göteborg. Tyvärr fanns där inga lediga platser på tåget dit så det får bli att köra bil.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s