Ledares oförmåga att ta beslut

Har funderat mycket på vad som skiljer dokumenterar erfarna och framgångsrika ledare mot dem som inte har lyckats så bra.

En av sakerna som verkligen sticker ut är tydligheten runt beslut. Erfarna framgångsrika ledare är oftast väldigt bra på att beslut. Inte att förväxla med diktatorer och toppstyrare som inte låter resten av personerna i omgivningen komma till tals utan de erfarna ledarna hämtar in information från hela omgivningen, dömer eller försvarar inte informationen utan lyssnar. Detta ligger sen som grund för ett beslut som ledaren står bakom och också tar konsekvenserna av.

De oerfarna ledarna och mindre framgångsrika är de som ofta inte att något beslut av rädsla för att det ska bli ”fel”. Problemet med det är att i 9 fall av 10 är ett icke beslut sämre än ett felaktigt beslut.

Ett annat misstag de icke så framgångsrika ledarna ofta gör är att delegera ner i organisationen beslut som berör hela verksamheten trots att de delegerar det till inte har konsekvenserna inom sina organisationer. Varför är då detta så vanligt?
Egentligen är det inte så konstigt. Oerfarna och inte framgångsrika ledare saknar självförtroendet för sin roll och det gör undermedvetet säkrare att låta någon annan ta beslut för då har personen i fråga någon att skylla på om beslutet blir ifrågasatt. Denna metoden är dessutom faktiskt tro det eller ej en ganska framgångsrik metod i sverige och i synnerhet de fall då den som den oerfarna ledaren rapporterar till själv är oerfaren. Däremot om man tittar i USA är detta en modell som med största sannolikhet skulle leda till avsked av den berörda ledaren, då ledarklimater där har mycket mindre förståelse för att man som ledare ”skyller ifrån sig” då det alltid är ledarens ansvar vad som sker i organisationen och det är dessutom extremt viktigt att övriga organisationen känner att den översta ledaren agerar som som den leder skeppet och inte pekar på andra när kursen ska stakas ut.

Detta inlägg publicerades i ledarskap och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s