Sitter och jobbar med en presentation rörande ledarskap och måste erkänna att jag inte får ihop det med ett bra flöde. På skisstadiet så funkar det, men när jag kör det i mitt eget huvud håller det inte riktigt ihop.
När jag sökte inspiration till föreläsningen ramlade jag på denna bilder från smilingmountain.com.
Den är inte så dum, den visar faktiskt att man som modern företagsledare måste vara både chef, ledare och entreprenör. I den entreprenöriella rollen har du chanstagning, utveckling och marknadshantering samt se vad som händer i ”riktiga” världen. I chefsrollen sätter du upp tydliga ramar, mäter, följer upp. Här har du också sådana saker som att jobba med kostnadskontroll, risk management och ordningen. Den sista rollen är Ledarskapet där du arbetar med att motivera dina medarbetare, styr dem mot målen och jobbar med värderingarna.
Det är intressant om man tittar historiskt på det hela, då ser man att om man bara ser 20 år tillbaka i tiden så var det väldigt lite av ledarskapsrollen i företagsledarna. I takt med däremot att människorna blev det riktiga strukturkapitalet i bolagen, inte maskiner, råvaror så kom det också fram att det är människor av kött och blod som gör skillnad, varpå det är viktigt att jobba med motivationen, värderingarna och faktiskt göra det roligt att gå till arbetet. Det är detta som ledarskapet handlar om, och fungerar ledarskapet, chefsskapet och entreprenörsskapet i ett företag så vill jag hävda att du har ett företag som vinner de strider man tar på marknaden och är riktigt lönsamt.
Tyvärr är där få företag som lyckas kombinera alla 3 delarna och min erfarenhet är att just ledarskapsdelen är den man misslyckas med, fast man väldigt mycket vill. Vad är det då som man misslyckas med:
1. Den vanligaste är faktiskt att man tar till sig att man ska vara ledare och blir det till 100%, på det viset tappar man chefsskapet och man agerar inte som chefen som sätter ramarna utan ber medarbetarna sätta dem, varpå det blir lite som 100% demokrati och det leder till att bolaget inte blir beslutsmässigt.
2. Den näst vanligaste är att man inte inser styrkan i att motivera sin personal, vilket gör att istället för att få personal som vill utveckla företaget, har goda ideer, ger det lilla extra istället har ett bolag som är likgiltigt. Detta är också det farligaste läget, för när personalen är likgiltig så går de till jobbet för att få lön, men inte ha roligt och i synnerhet inte bry sig om företaget. Men man har det så bra med att få lön och ha en fast rutin att man inte ens letar nytt arbete någon annanstans utan man bara stannar och sen går man omkring på dagarna och pratar ”skit” om företaget och att man inte tar hand om sin personal, detta gör man för att ha något att prata om.
De 2 fallen ovan är jättevanliga och tyvärr blir de vanligare och vanligare, detta beroende på att det kommer fler och fler chefer som har vuxit underifrån på samma företag och ofta tillsammans med företaget och man har då inte haft någon ledarutbildning eller för den delen utbildning i sig själv för att förstå sig själv.
Mitt tips till alla företag som växer är att investera inte bara i din personal, investera även i dina chefer så att de lär sig alla 3 benen i skissen, både ledarskap, vara chef och att vara en entreprenör, alla kan inte bli lika bra på allt men om alla har insikten vad man är bra och dålig på kan fortfarande företaget åstadkomma världsklass.
Kom ihåg att i de flesta fall byter personalen arbete eller företag för att de inte är nöjda med sin närmaste chef, konstigt då att det investeras så lite i cheferna……