Lunch i det blå

Igår hände det inte mycket i mitt liv, var riktigt trött så efter en god frukost i Halmstad bar det iväg hemåt för att sen hänga på soffan hela dagen och kvällen, det blev lite filmer men det var också allt 🙂

Idag däremot har vi börjat med full fart, PU samtal som jag tycker är något av det roligaste som finns när man är chef, det handlar om att hjälpa ens anställda att utveckla sig själva, något som ofta glöms bort i PU eller medarbetarsamtal och istället slutar det med att allt istället rör nuläget, kortsiktighet och kortsiktiga vinster.

Om jag skulle skriva de viktigaste punkterna som jag tycker man måste ha med i ett PU samtal så är det:
– Uppföljning av förra periodens mål, både mjuka och hårda (alltså inte bara monetära)
– Nuläget (arbetsuppgifterna idag och hur de bör utvecklas)
– Målbild, var vill du vara om 1 år och om 3 år (kort och långsiktigt)

Det är just den sista punkten som också alltid är viktig. Första delen är att betona att en långsiktig utveckling inte ska vara inom ramen av företagets nuvarande ramar och begränsningar då mycket händer på 3 år. Det är också viktigt att tänka på att en medarbetare ska vilja ha utvecklingen och det ska vara något som de strävar efter. Ibland måste det till och med vara som så att man diskuterar utveckling utanför arbetsplatsen vilket kan vara svårt både för medarbetaren och chefen. Målsättningen med långsiktig utveckling måste vara att medarbetaren ska få göra det som den tycker är roligast majoriteten av sin tid och att även sträva efter mästarklass.

Vill dock betona i ovan resonemang att det inte får finnas krav på att medarbetaren ska ha en långsiktig utveckling utöver vad som är hygienfaktor på företaget det kan ju vara som så att medarbetaren är nöjd där den är och just nu gör en utveckling på andra områden, tex fritiden eller familjen. Det är dock viktigt att man är öppen med detta under samtalet och faktiskt diskuterar hur man som ledare kan stödja den utvecklingen istället.

Nog om det nu, sitter och äter lunch med denna utsikten innan jag snart ska bege mig till Landskrona för ytterligare ett PU samtal 🙂

Photo-2014-06-09-12-38-48

 

Detta inlägg publicerades i ledarskap, Personlig utveckling och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s