Allt är möjligt, men…….

Man säger att allt är möjligt och det är det nog. Om mänskligheten ger sig tusan på att bota cancer är jag övertygad om att det är möjligt, om vi ger oss tusan på att vi ska flyga till mars inom 5 år så kommer nog det också att gå och så vidare……..

preview

Men och det finns ett stort men i det och det är samma men som man ofta stöter på när man bedriver förändringsarbete och det är att allt är möjligt, men vill man? Ska man djupa den ytterligare kan man istället säga att det rör sig inte om att det är möjligt utan det är snarare, ”vad är anledningen till att vi ska…..???”

Satt och läste i Ahrens Rapid Growth program för företag som vill växa och de skriver på ett ställe: ”Att driva ett snabbväxande företag skiljer sig radikalt från att driva ”ett vanligt” företag”.

I min värld börjar jag då fundera på, vilka är det som vill driva ett snabbväxande företag? Är det ok att inte vilja driva ett snabbväxande företag? Jag skulle vilja svara ja på den frågan, det är helt ok att driva ett företag som inte är snabbväxande. I dag finns det många företag inom den klassiska industrin som driver ett ”vanligt” företag med en sund tillväxt och så vidare. Det är också ok att vilja resa till jupiter men att först resa till månen, sen till mars och sen till Jupiter samtidigt som det kommer finnas personer som siktar på Jupiter direkt och kanske kommer dit, eller misslyckas helt och då antagligen försöker och försöker igen.

Det är viktigt att poängtera att båda ovan sätt är lika rätt, det gäller bara att omge sig av de personer som passar för de olika resorna och ha med sig besättning som är beredda på risken och de snabba beslut som det krävs för att resa till Jupiter direkt om man vill göra den resan, och den besättningen som behövs om man vill resa till månen, och sen mars och sen till Jupiter för det är inte alltid säkert att det är samma människor.

Det som skiljer dessa 2 olika typer sätt att ta sig till målet är som sagt var personalen, men också minst i lika stor mån ledarna som måste bestämma en väg, staka ut den och dessutom säkerställa att de beslut fattas snabbt och kraftfullt om man ska resa direkt till Jupiter inom 3 år och dessutom är medveten om att risken är mycket större men belöningen likaså. Den som väljer den stegvisa resan å andra sidan kan vara mycket säkrare på att man når resultatet och dessutom kunna parera under vägen och kanske till och med efter Mars bestämma att nu blir det Saturnus istället. Risken däremot är att precis som månkapplöpningen på 50/60 talet så är där inget pris för 2a platsen. Det vill säga att om ”galenpannan” som åker direkt till Jupiter lyckas är där dåligt med framgång för 2a platsen.

Detta är bedömningar man bör göra när man sätter sina mål, oavsett det är tillväxt på företag, resa till Jupiter, träna för ett vasalopp etc….. det finns alltid flera vägar men den väg du väljer eller snarare det målet du väljer inom en viss tid avgör många gånger vägen.

 

Detta inlägg publicerades i entreprenörskap, ledarskap, Personlig utveckling och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s