Etikett eller inte?

En av de som läser min blogg gjorde mig uppmärksam på denna fråga i DN till Magdalena Ribbing

Det är ett intressant ämne och jag håller helt klart med Magdalena i hennes analys att varför ska jag göra gratisreklam för tillverkaren genom att ha kvar etiketten? Men å andra sidan så varför tar jag då inte bort Toyota märket på min bil, eller varför bär jag hem maten i Ica påsen och inte tar med mig en egen påse vilket egentligen är samma sak, jag gör reklam för något. Men å andra sidan för vem visar jag reklamen för när jag har det på mina glas hemma. Ja möjligtvis de som kommer hit här för att äta och dricka och jag har svårt att se att de tar till sig varumärket om de inte gillar designen, och om de gillar designen kommer de fråga vad det är för glas.

181322536_c7b6f79a-c7fc-4498-9a59-e443c9208ad5Visst sen kan det kanske vara en vett och Etikettfråga om de är kvar eller inte det kan jag utan tvekan köpa, men jag vill också lägga till en annan nivå på det hela och det är vikten av att ha etiketten kvar, precis som hon skriver i artikeln kan det vara bra att ha den kvar när man säljer och det kan till och med öka värdet. Detta stämmer i sig inte om det är en känd design, då priset är snarare beroende på om du vet var det kommer ifrån och vad modellen heter, så det är viktigare att skriva ner det än att ha kvar etiketten. Däremot har etiketten på många tillverkare ett annat värde, den bedömmer nämligen om det är 1a eller 2a sortering. Som ni ser på bilden ovan är där en grön orrefors etikett på glasen. Bilden är tagen från en Tradera auktion där det inte nämndes att glasen var andra sortering. Det är nämligen det som den gröna etiketten betyder och då är det intressant att tänka sig att om där hade varit en röd etikett hade det sagt att det var första sortering.

Etiketterna på bland annat Orrefors, Kosta Boda och Målerås har nämligen olika betydelser beroende på färg och form. Som exempel kan då nämnas att den gröna Orrefors etiketten ovan talar om att det är helkristall och 2a sortering. Hade däremot etiketten varit röd hade det betytt att det var helkristall och 1a sortering.

Min rekommendation är enkel, skriv ner vad modellen heter och vilket glasbruk det är, spara gärna helst kartongen för då kan man verkligen identifiera dem. Är där en etikett på och det inte ser för illa ut, låt den sitta kvar. För det som är viktigast om man ska sälja är att ha kunskapen om vad det är man säljer, och inte etiketten. Etiketten har dock värdet av att kunna bevisa att det är 1a sortering, men det kan man också göra med kartongen.

Annons
Detta inlägg publicerades i antikviteter och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s