kultur

Hela eftermiddagen idag har vi haft ledningsgruppsmöte och det har varit många och bra diskussioner. En diskussion som man alltid kommer in i när man bygger företag och organisationer är kultur.

Ofta försöker ledningen eller styrelsen bestämma vilken kultur man ska ha i företaget, ta fram fina broschyrer och föreläsare som kommer och berättar om det och sen tror man att det är ordnat. Men detta är så långt ifrån sanningen som det går att komma.

Ett företag som verkligen har lyckats i sitt kulturarbete är Ikea, de har dessutom lyckats så bra att de är en av de mest eftertraktade arbetsplatserna i världen och hur kan det komma sig att de har lyckats då?

Ja för det första så har de valt att bygga kulturen uppifrån och ner, medans man i många företag säger att man ska bygga från grunden och uppåt jag och det kan stämma om man ser företagsledningen som grunden men tyvärr allt för många företag ser företagsledningen som toppen. I Ikeas fall är det så tydligt där har man tagit den småländska kulturen ut i fingerspetsarna med sparsamhet, resor och så vidare, men det finns faktiskt en sak som man samtidigt inte sparar på och det är individer. Ikea har bra löner, tar väl hand om sin personal både med aktivieteter, löner, arbetsvillkor osv vilket gör att man har väldigt många riktigt nöjda medarbetare och man har en kultur som fungerar.

Det som är det viktigaste för att sätta en kultur i ett företag är att man börjar från toppen och första delen är alltid förtroende och att känna förtroende för sin egen personal. Andra delen om man vill ha en öppen attityd i bolaget är att uppmana och uppmuntra till att ställa frågor och ifrågasätta för detta leder till att ledningen hela tiden blir bättre och bättre.

För det är som sägs i nedan citat, det är vad medarbetarna gör när man inte ser på som är kulturen.

slide-no-one-is-looking2

Detta inlägg publicerades i entreprenörskap, ledarskap, Personlig utveckling och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s