En konstart

Photo 2014-01-24 20 10 36Egentligen säger ovan bild allting. Jag har de senaste 15 åren av mitt liv (minst) jobbat med försäljning på ett eller annat vis. Jag har aldrig stött på ett yrke som det finns så många fördomar om. Har slutat räkna antalet personer som jag har mött och jag har tyckt att de skulle bli fantastiska säljare men varje gång fått svaret:

– ”men jag är ingen säljare?” eller –”att sälja är kul men jag vill inte ha pressen”

Känner ni igen argumenten? Tyärr idag har ordet säljare en väldigt negativ värdering, associeras ofta med en person som ska pressa på dig en produkt, typ en gammal hederlig dammsugareförsäljare som kommer och knackar på din dörr och därför får folk denna bilden av det hela. Men sanningen är långt ifrån den bilden, i synnerhet om du ska jobba med försäljning i business to business eller butiksförsäljning. Idag handlar inte längre säljutbildningarna (inte de bra i alla fall) om hur du maximerar din förtjänst i alla lägen utan idag handlar de om hur du gör en behovsanalys av kunden, hjälper kunden lösa sitt problem, stödjer kunden i hela köpprocessen och får kunden att lämna butiken eller affären nöjd för att den sen ska bli återkommande.

Jag vill också passa på att döda en myt…. Alla säljare har INTE provision fast man kan tro det. Det är till och med som så att fler och fler företag avskaffar provisionen då den har en tendens att inte leda till mer försäljning (tar bort fokus från en nöjd kund) och i synnerhet leder den inte till återkommande kunder.

Varför fick jag då för mig att skriva detta idag, jo för idag har jag 2 möten med tilltänkta praktikanter som vill göra sin praktik hos oss på IXX och det är riktigt kul att faktiskt träffa personer som har valt att utbilda sig inom försäljning och kan se en framtid inom försäljning och som säljare 🙂

 

Detta inlägg publicerades i ledarskap, Personlig utveckling och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s