Tjäna pengar på att förbättra världen?

I många fall eller till och med de flesta fall har jag en klar och tydlig ståndpunkt i frågor, men dock inte i alla och det finns i synnerhet en fråga som stökar i mitt huvud och det är frågan, är det ok att tjäna pengar på välgörenhet?

Frågan är väldigt enkel och kan vid första anblickena anses som självklart, men vid närmare funderingar blir den väldigt komplex och mångfacetterad.

Min bakgrund i frågeställningen är bland annat all negativ kritik som har varit mot Postkodlotteriet och runt VD löner där. Ja vid första anblicken kan det ses helt vansinnigt med miljonlöner inom ett företag som jobbar med avkastning till välgörenhet.

Screen Shot 2014-01-28 at 20.36.45Siffrorna ovan kommer från Svenska Postkodstiftelsen, vilket är organisationen som ligger bakom postkodlotteriet. Det är då mitt dilemma kommer, om nu där är miljoner i VD löner för ett företag som samlar ihop en halv miljard kronor som går till att förbättra världen, är det då värt det?

Man kan då sätta detta i relation till Svenska staten som totalt i humanitärt bistånd under 2012 gav ca 5 miljarder, alltså genererade postkodstiftelsen 10% av den summan genom helt privat verksamhet, är det ur den synpunkten rätt med VD löner? Ja jag vet faktiskt inte svaret på frågan och har väldigt svårt att besvara den.

Man kan göra paradoxen ännu större med ett helt teoretiskt fall. Tänk att du har världens bästa kapitalanskaffare som kan vara beredd att skaffa 100 miljarder till välgörenhet och hjälpa fattiga runt om i världen, men han vill ha betalt 5% av den anskaffade summan, vilket skulle göra att han tjänade 50 miljoner kr, men där går ”nästan” 100 miljarder till att förbättra världen, är då detta fel? Om det är ruttet av personen som gör insatsen ja, det kan jag hålla med om, blir han lyckligare av 50 miljoner kr, nej det tror jag inte men är det fel är min fråga? Om jag sätter i relation till att jag kanske kunde få världens näst bästa att göra det gratis, men han drar bara in 80 miljarder kr vilket inte är dåligt i sig så hamnar jag då i den moraliska frågan, ska jag betala en person 50 miljoner kr för att generera nästa 20 miljarder mer till att hjälpa och rädda människoliv?

Frågan är som sagt väldigt svår och väldigt mångfacetterad, men kokar också ner till grundfrågan. Är det ok att tjäna pengar på att förbättra världen? Observera att jag inte lägger någon värdering om människan som vill ha betalt för att förbättra världen, för det kan jag personligen tycka inte är ok, men det är inte heller frågan.

Man kan också formulera om frågan till är det ok att inte hjälpa för att någon annan kan tjäna pengar på att du försöker hjälpa?

Se på Röda Korset när det blåste som mest runt Johan af Donner så sjönk insamlingsnivåerna för dem till katastrofala nivåer, dvs en persons handlande förstörde för många personer som faktiskt kanske till och med dog för de inte fick tillräcklig hjälp tack vare att man inte ville skänka till Röda Korset för vem vet vad som händer med pengarna? Men även om 1kr av 100kr kommer fram och resten försvinner så är fortfarande 1kr mer än 0kr.

Detta är som sagt ett av de få riktigt tunga frågor där jag verkligen inte klarar av att ha en åsikt för å ena sidan så varje krona som kan hjälpa är värd att skänka fast andra skor sig på min välgörenhet, men å andra sidan säger min magkänsla att det kanske inte är rätt, eller är det rätt då det rädda liv, barn undan lidande och faktiskt gör världen till ett bättre ställe, men det kunde ju bli ett ännu bättre ställe?

Detta inlägg publicerades i entreprenörskap, Personlig utveckling och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s