Välgörenhet, ett nytt projekt

För ungefär lite mer än en vecka sen var jag och hade ett möte med Lotta som är en av 2 skapar av Agmal som jag skrivit om förr, då det är en samarbetspartner till E-detalj.

Screen Shot 2014-01-21 at 22.05.58Syftet med mötet var att jag redan innan jul började fundera på hur jag personligt med både min kunskap och tid kan hjälpa till att förbättra världen. Jag tror själv väldigt mycket på hjälp till självhjälp framför bistånd. Med det dock vill jag inte säga att bistånd inte har en funktion, för det har det och det har en jätteviktig funktion då bistånd är ett av de få sätt att hjälpa utsatta, speciellt kvinnor och barn i konfliktområde. Men de flesta konflikter tar någon gång slut, eller den värsta torkan eller naturkatastrof avtar och då återgår livet till en fattigdom som vid nästa torka eller naturkatastrof gör att man inte kan hantera det hela. Detta gör att hjälp till självhjälp är ett sätt att hjälpa ett land, en by, en familj, en mamma och ett barn att faktiskt utveckla sig själva, sin familj och sin omvärld, så väl som sitt land. Genom att man börjar bygga upp ett land igen genom hjälp till självhjälp kan man hjälpa invånarna att själv göra resan och inte bli ”beroende” av att andra hjälper till.

Det är egentligen ingen större skillnad som entreprenör, investerare, affärsängel etc i att investera i hjälp till självhjälpsprojekt eller organisationer än vad det är att göra det med ett lokalt företag eller ett företag man finner intressant och som kan ge hög avkastning. Den enda skillnaden är att individen som investerar inte får tillbaka någon kapital utan avkastningen blir att man räddar en människa från att råka illa ut, ett barn från att svälta ihjäl, en kvinna från att bli våldtagen osv……. dvs avkastningen är annorlunda men den kompetens man besitter kan göra en stor skillnad för enskilda individer.

De mest kända svenska organisationer som jobbar med hjälp till självhjälp och som drivs av privata intressen är Dan Olofssons Star for life och Percy Barneviks Hand in Hand. Dessa båda organisationer jobbar med hjälp till självhjälp både via skolor och utbildning såväl som att hjälpa till att starta upp ett företagande för kvinnor m.m.

Det vi vill åstadkomma med Agmal är att nu ta nästa steg. Agmal har bevisat att deras modell via hjälp till självhjälp fungerar och har via den slussen som idag finns i Etiopien bevisat modellen. Vårt mål nu är att ta detta, duplicera det genom att få tag på mer kapital, men också de resurser och funktioner som behövs för att få det att växa.

För mig är detta ett väldigt spännande projekt då det kombinerar mitt intresse för företagande och tillväxt med att kunna hjälpa till i 3e världen och faktiskt kunna göra en liten insats inom det som jag är bra på och på det viset göra världen till en bättre plats.

Har ni någon minut över, gå gärna in på Agmals hemsida www.agmal.se och läs lite om dem.

Detta inlägg publicerades i entreprenörskap, Personlig utveckling, Välgörenhet och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s