Vikten av förberedelse….

Dagen har varit full av möten, riktigt roliga sådana men också sådana som har handlat om struktur för att komma vidare i mina projekt och vägen till målen.

Satt i ett möte idag där jag funderade på vikten av förberedelse på möten. Är det viktigt att förbereda sig till alla möten? Det självklara svaret är ja, men å andra sidan börjar jag då fundera på på vad är syften med att han möten?

6493918175_cfc1e58a47_zDenna bilden säger ju ett och annat och många känner nog igen sig. Jag skulle dock vilja börja med att differentiera att det finns möten och föreläsningar. Den stora skillnaden mellan dessa är egentligen graden av delaktighet. I ett möte är alla parter delaktiga och man har ett eller flera ämnen som man diskuterar eller behöver ta beslut om. I en föreläsning eller presentation är där däremot någon som håller i det och faktiskt vill förmedla ett budskap, visst kan viss mån av interaktion krävas av övriga deltagare, men primärt är där en föreläsare som vill förmedla ett budskap.

Jag skulle kunna skriva spaltmetrar om möten, mötesdisciplin, ansvar under möte etc… men jag återkommer till just mötesfrågan någon annan gång. Däremot vill jag nämna några ord om just föreläsning och presentationer.

Hur många har inte kommit in på en presentation och det första man gör är att sätta sig ordentligt, fokusera och börja lyssna för att efter ett tag sjunka ner mer och mer, börja hålla på med telefon, visst man lyssnar ändå och det är faktiskt möjligt att lyssna samtidigt som man gör något annat, och detta för att kommunikationen är envägs. Om det däremot börjar bli tillräckligt ointressant så slutar man faktiskt lyssna och förflyttar sitt fokus från föreläsaren till något annat och när man någonstans har passerat fokusändring på runt 50% från föreläsare till det andra man sysslar med så har man kopplat bort föreläsningen.

Vems ansvar är det då att du lyssnar? Man kan göra det enkelt och gå på den normala linjen att du ska visa respekt för den som föreläser och därför lyssna. Jag skulle dock vilja ändra på den retoriken och säga att det är 100% föreläsarens ansvar att säkerställa att du lyssnar, det är inte mottagaren som har ansvaret utan sändaren. Om inte presentation är tillräckligt intressant, framförs på ett bra sätt eller är väl förberedd av den som presenterar den är det faktiskt den personens förlust. Vad ska man då tänka på när man förbereder en presentation: 1. Vad vill jag förmedla, och inte bara fakta utan även vilken känsla ska mottagaren ha
2. Hur gör jag budskapet intressant, vad skulle jag vilja höra om jag inte vore insatt i ämnet?
3. Hur engagerar jag åhörarna, mentometerknappar, handuppräckning, frågestund etc?
4. Presentationsteknik, hur pratar jag, är jag förbered på min föreläsning och inte läser innantill på den.
5. har jag minimalt med text, om publiken kan läsa mitt budskap lyssnar de inte

Detta är egentligen grundtips i presentationsteknik, och egentligen bara skrapa på ytan.

Men jag vill dock betona att det absolut viktigaste är att det är ditt ansvar som föreläsare att få mottagaren att lyssna och det gör du enklast genom att vara förberedd.

Detta inlägg publicerades i Personlig utveckling och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s