Principer och dess makt

Hur många av er råkar inte dagligen ut för någon annan persons principer?

Mark Twain sägs ha sagt (fritt översatt): ”Principer har inte någon verklig makt och du inte har ditt dagliga bröd”

97n/24/huty/7252/18Det går nästan inte en dag utan att jag själv stöter på situationer eller personer som har skapat sig principer, många gånger principer som inte är logiska. Det jag undrar ibland är om det är viktigare att hålla principen än att åstadkomma ett resultat som i steg 3 kan ”förändra världen” eller i alla fall generera mer pengar, nöjdare människor, en enklare vardag etc………. Tyvärr måste jag nog säga att det finns fall och personer där principen verkar vara viktigare för vad skulle hända om vi går ifrån våra principer?

Ja vad skulle hända om vi går ifrån våra principer? Ja antagligen skulle det bli kaos, i alla fall om vi gick ifrån våra moraliska principer då det är moraliska principer som ligger till grund för lagstiftningen. Däremot om vi gick ifrån de principerna som man har för att det är bekvämt, ex som ledare så tror jag att det inte gör någon skada alls då principer oftast bromsar utveckling av såväl företag som medarbetare. Ska man gå riktigt långt så har jag till och med sett tillfällen och individer som tappar all sin lojalitet på grund av en eller flera principer som inte har något verkligt värde och som dessutom inte går att förklara varför de finns, men att principen ska finnas och följas skapar då ett resultat som inte är långsiktigt för positiv utveckling.

Vad är då min högst personliga synpunkt i detta? Jag tror att moraliska principer behöver finnas, i synnerhet moraliska principer som bygger på medmänsklighet. Däremot ska principerna vara personliga och inte företag eller politiska kopplade utan endast kopplade till dig som person och medmänniska. Övriga principer tror jag vi ska försöka minska och tänka på i vardagen då dessa bara skapar murar.

Kanske är det som Thomas Jefferson säger i sitt citat nedan, att man har 2 val, ett som är att stå stilla och ett som är att förflytta sig och det är stenen som är principen

inspirational-presidential-quotes-jefferson

Detta inlägg publicerades i ledarskap, Personlig utveckling och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s