Ledare eller chef?

En av de diskussioner som man ofta hamnar i är

– ”hur det är att vara chef?”
Ja hur är det att vara chef?
– ”Det är riktigt tråkigt, dåligt och man mår skit av det”
– ”Men varför är du chef?”
– ”Men jag är ju inte en chef”
– ”Men du har ju anställda under dig?”
– ”Ja, men jag är ingen chef, jag är en ledare”
– ”Ja ja, men det är ju samma sak!”

Ja är det samma sak, nej det är det det inte är. En chef har som funktion att bestämma för att i de flesta fall är han väldigt bra på den arbetsuppgiften som de anställda ska utföra eller ger sken av att vara bra på den arbetsuppgiften. En chef är någon som oftast triggas av makten att få lov att bestämma och inte av resultatet. En chefs målsättning är oftast att kunna rapportera till sin chef att titta vad JAG har ordnat när teamet har gått bra istället för att kunna rapportera titta vad VI har åstadkommit.

En ledare däremot drivs av att få sitt team att prestera max, få de som presterar lite mindre bra just då att lyfta sig och få de som är i toppklass just då att bli ännu bättre. I min värld strävar en ledare alltid efter världklass för sitt team och vill lyfta fram individerna i teamet istället för sig själv.

Screen Shot 2014-01-10 at 07.34.23Många gånger är det en hårfin skillnad mellan att vara en ledare eller en chef, men många gånger handlar det om att låta en eller flera i teamet få möjligheten att lyckas men även misslyckas utan att bli straffad. Jag har sett flera gånger där en chef går in när till exempel en stor affär kommer och tar den själv (ex inom försäljning) för det är ju en viktig affär och chefen är ju chef för att han/hon är bäst) Detta i min värld är det absolut sämsta ledarskapet man kan ha, då talar man om för sin egen personal att ni är bra, men jag är bättre därför är jag chef och när det är viktiga saker så duger ni inte längre. Man kan ofta se denna typen av ledarskap inom kompetensdrivna bolag och inte så mycket i produktionsbolag.

Själv försöker jag alltid i min vardag att både lära ut vikten av ledarskap istället för vikten av chefsskap och egentligen är det ganska enkelt. Man kan göra liknelsen med ett fotbollslag som har en ledare eller tränare kallas det där. Vad är typiskt för de bästa fotbollstränarna?

1. De är inte bäst på fotboll, möjligtvis halvbra och några undantag finns där en gammal stjärna har blivit en bra tränare, men oftast är så inte fallet.

2. De lyckas få ihop laget, inte få 11 individer att bli absolut bäst var för sig

3. De får hela laget att springa mot en vision och TILLSAMMANS jobba mot den visionen.

4. De skapar förutsättningar för att laget ska få göra det som de är bäst på vilket är att spela fotboll, det är inte att fylla på vattenflaskor, tvätta klädor osv…. tan de skapar förutsättningar för laget att spela fotboll.

Just punkt 4 är också en ganska stor skillnad mellan en chef och ledare. En chef ser sin arbetsuppgift att få de anställda att göra sitt jobb, medans en ledare ser sin uppgift att skapa de bästa förutsättningarna för de anställda att nå världsklass och kunna lägga så mycket tid som möjligt på träning och tävling inte på sådant som inte gynnar deras utveckling, sne kan man aldrig få bort allt ”tråkigt” men en ledare strävar alltid efter att minimera det som inte skapar resultat, som inneffektiva möten, möten för mötens skull, administration, byråkrati och i synnerhet ifrågasätta varför saker är si eller så.

Nu har jag generaliserat lite ovan och självklart är inte allt så krispigt och kantigt som jag beskriver det när man kommer till verkliga livet, men i många lägen har jag upplevt att skillnaden är minimal mellan teori och praktik.

Detta inlägg publicerades i ledarskap, Personlig utveckling och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s