Få mer gjort?

Ofta och i synnerhet nu i Januari när man ska börja på ett nytt år, lovat sig själv nya vanor och ska helt enkelt bli en bättre människa så börjar det dyka upp artiklar som nedan i de flesta tidningar, så väl i pappersformat som på internet

Screen Shot 2014-01-08 at 09.40.06Men är det verkligen att få mer gjort som vi behöver? Idag gör vi massor med saker ändå, vi ska försöka få in så mycket som möjligt i kalendrarna, vi har en lista på saker som vi borde göra men som vi aldrig hinner med och ovanpå det så finns våra drömmar om vad vi vill göra i framtiden…

Den frågan jag brukar ställa mig är om det är att få mer gjort som jag behöver eller är det som så att jag hela tiden behöver blir bättre på att få rätt saker gjort?

Hur många gånger gör vi inte saker för att någon annan vill det, utan att ifrågasätta nyttan med det?

Jag har ett exempel som jag brukar ha med mig och berätta om när jag håller föredrag och presentationer. En ekonomichef som jag träffade för många år sen satt på ett bolag som precis hade blivit uppköpt av ett tyskt världsledande företag och han fick som uppdrag att varje måndag morgon lämna en skriftlig rapport med siffror från veckan innan för så gjorde man i det företaget och han ställde in sig i ledet. Efter några månader märkte han att när han prata med sin chef som han skickade rapporten till varje vecka så kändes det som han inte hade koll på det som hade stått i rapporten utan de kom in i diskussionerna om det som borde varit en självklarhet för den som läst rapporten.

Ekonomichefen beslutade sig då för att göra ett test och veckan efter tog han förra veckans rapport, bytte datum och gjorde inga andra förändringar och skickade in den. Inga kommentarer kom, så han fortsatte göra på detta viset och när jag träffade honom hade han gjort detta i 1 års tid utan en enda kommentar.

Är då ovan ett bra sätt att göra saker på, nej jag tycker inte det. Det är bra att faktiskt avslöja att rapporten tydligen inte hade något syfte, däremot borde han ha påtalat redan vecka 3 för sin chef att något inte stämmer, för den informationen som han skickade verkar ingen läsa, och sen faktiskt meddela honom att han gjort ett test där samma rapport var skickad av ”misstag” flera gånger i sträck.

Ovan är faktiskt ett sätt som jag använt (om än modifierat) för att påvisa en svaghet i att delegera saker som ingen läser och det har funkat. I fallet med ekonomichefen kan det däremot vara att det inte hade funkat, t ex om chefen han rapporterar till är tysk så är där en kulturell skillnad med chef och anställd som gör en sådan dialog svår, däremot med en svensk chef som är en hyfsat bra ledare och coach tycker jag absolut att man ska försöka om man har arbetsuppgifter som inte verkar fylla någon annan mening än att de ska göras därför att man alltid har gjort dem eller andra förklaringar.

Jag tycker verkligen att man ska lägga kraft på att försöka få mindre gjort, men däremot få rätt saker gjorda i rätt tid och sådant som är ”nice to have” kanske man ska fundera på om man ska lägga tid på, och i synnerhet om man är ett expansivt eller förändringsskede.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s