Resan eller målet?

Många gånger i min vardag har jag ställts inför en frågeställning som jag ofta fastnar vid i dialog med andra personer. Frågeställningen är ganska enkel att ställa: ”Är det målet som är målet, eller är det resan som är målet?”

I min värld är frågeställningen ganska enkelt, det är självklart att det är målet som är målet och resan är ett sätt att ta sig dit. Resan ska vara så enkel och så effektiv som möjligt och gäller det till exempel företagsbyggande så gäller regeln enligt mig som är vilken insats ger högst effekt?

Men och där är ett men…. jag stötter ofta på personer som har resan som målet, ja inte medvetet men deras sätt att resonera är att det viktigaste är inte att sätta upp målet utan det är att sätta upp resan, vad ska göras, när ska det göras osv… När man sen har nått varje sak som ska göras, är man nöjd med den och man gör sen nästa sak som ska göras. Då kan man undra är detta fel? Ja och Nej…. det är fel om man på denna resan glömmer bort målen och istället fokuserar på den väg av aktiviteter man har gjort och det viktigaste blir vägen av aktiviteter och då missar man lätt målet som man vill nå och istället blir det full fokus på resan till målet och om då målet är rörligt eller omvärlden är rörlig missar man lätt vad som händer.

Viktigt att observera att jag inte menar att det är fel att sätta upp delmål för att nå målet, utan detta handlar om att sätta upp en aktivitetsplan som är långsiktig på ett mål som är en bit bort och att sen inte ha fokus på målet, utan på aktiviteterna på väg mot målet.

Mitt tips för hur man gör en resa är att man börjar med att sätta upp målet på vad man vill nå, sen sätter man upp delmål, där man vid varje delmål gör en utvärdering och observation om målet och / eller omvärlden har blivit förändrade och i så justerar nästa delmål. Typiska del mål kan t ex vara en månadsbudget, kundbesöksbudget, förändring av kundsegment, marknadsandelar etc etc….. När dessa del mål är klara, utser man ansvariga, delegerar ansvar OCH befogenheter till dessa personer och följer dem sen längs resan, man coachar dem men också ger dem väldigt fria händer så länge resan är på rätt spår. Det är också viktigt att man inte stoppar dem, tar ifrån dem befogenheter eller liknande om ett delmål inte nås, då ett delmål är just det, ett delmål på vägen mot det slutgiltiga målet. Här handlar det istället om att ha förtroende, jobba med uppföljning och hitta sina indikatorer när det är dags att ingripa. I de flesta fall behövs det inte ingripas, men om det gör det försök göra det så fort som möjligt och hjälp individerna / teamet med att justera riktigning eller delmål, inte talar om HUR de ska göra, utan vad de ska åstadkomma och varför (man kan t ex jobba med delaktiviteter för att komma på rätt spår)

Nej nu får det räcka med förändringsteorier och målteorier dags att slänga mig i soffan och se lite på TV

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s