I helgen har jag verkligen jobbat ikapp, samtidigt som vi har varit hemma i praktiken hela tiden vilket har varit riktigt riktigt skönt. Vi stack visserligen iväg en liten avstickare på en julmarknad och en loppis idag, men var inte borta mer än 2 timmar vilket får räknas som ingenting 🙂
Annars har jag kommit väldigt långt med budgetarbetet och börjar se ett slutmål inför 2014 på ett av företagen jag är inblandad i.
Jag är tudelad inför budgetar. Å ena sidan tycker jag det är riktigt bra med att sätta upp mål, månad för månad och sen leva efter dem, å andra sidan kan man lätt hamna i ett läge där budgeten bromsar en från att gasa. Hur många gånger har jag inte själv varit med i beslut där mitt svar har varit ”Nej, det går inte, ryms inte i årets budget”. Men tänk och bara tänk om det är som så att man precis har tackat nej till en möjlighet för att man har begränsat sig själv till en budget, var det då bra med budgeten?
Eller tänk att det faktiskt går så bra att man skulle kunna leverera mer än budgeten säger i vinst, men när man når budgeten så slappnar man av och väntar till nästa månad, det kan ju faktiskt till och med vara som så i ett börsnoterat företag att det är lika fel att överprestera i förhållande till budget som att underprestera.
Vän av ordningen säger då, men det är ju för detta som vi har prognoser. Prognoser gör man ju i närtid och man prognosticerar närmsta tiden nogrannt och desto mer i framtiden desto mindre detaljerat gör man prognosen. Då kan man undra om man jobbar med en prognos, varför ska man då jobba med budget?
Själv är jag inte en motståndare till budget, trots att det kan se så ut i texten ovan. Det som gör att jag tycker om budgeten, är inte själva budgeten i sig utan arbetet med budgeten. För att man ska kunna budgetera så bra som möjligt måste man ha koll på alla sina kostnader och intäkter, något som man kanske inte har varje månad men en gång om året måste man gå igenom allt för att få kontroll och det sker ofta i budgetprocessen. Så egentligen är det inte budgeten jag tycker om utan processen att ta fram den då man måste tänka.
Vad föredrar jag då? Jo jag tycker det absolut bästa är att jobba med en rullande 12 månaders prognos. Det innebär att man varje månad gör en prognos för de närmaste 12 månaderna, på det viset får du hela tiden ett nuläge varje månad och kan sen styra din prognos utifrån det som hänt senaste månaden. Vinsten med rullande 12 månaders prognos är:
- Du måste ha kontroll över dina räkenskaper varje månad
- Du får en överblick över hur en handling en månad slår 12 månader framåt
- Du begränsar dig inte, då det inte finns ett fast mål att nå som i en vanlig budget utan målet blir rörligt och kan ex formuleras att ökningen ska vara X % eller kostnadsminskning ska ske med X % på en viss period
- Möjliggör att göra investeringar eller ta snabba beslut när möjligheter ges utan att någon budget begränsar eller blir inaktuell.
Det finns också en nackdel med rullande 12 månaders prognos, och det är att de som ska göra den varje månad, oftast avstämningschefer måste ha en ekonomisk grundkunskap samt ha möjligheter att följa sina siffror och resultat löpande. Det är också belastande för ekonomiavdelningen på ett vis som inte en budget är.
Sammanfattningsvis i detta inlägg kan jag säga att jag tror att rullande 12 månaders prognos kommer bli vanligare i framtiden och det kommer bli mindre prat om budget. Mest baserat på att världen går fortare och fortare och budgeten är för långsam för att hantera världens hastighet.