kultur att förändras

Sitter och funderar på förändringar och metodiker bakom. Det finns ju ett klassiskt uttalande som är ”Alla vill ha utveckling men få vill ha förändring”. Stämmer detta?

Ja i många fall gör det, faktiskt skrämmande många fall. Det är väldigt lätt att skrika att jag vill ha utveckling, jag vill utvecklas, men för att kunna skaffa sig detta krävs också en förändring. Förändringen måste ske såväl i individen som i företaget eller föreningen individen verkar som vill utvecklas.

I ett företag då t ex kan man där bygga en kultur som underlättar utveckling och förändring? Ja man kan, men det är väldigt svårt och i en hel del fall omöjligt. Vilka parametrar kan det då vara som gör att kulturen i bolaget gör det svårt att förändra?

  1. Utan tvekan att det inte är tillåtet att göra fel är det övervägande största skälet. När folk räds att göra fel, räds man också förändring då det ökar risken för att göra fel eftersom man inte är säker på den nya situationen
  2. Brist på konstruktiv feedback. Det är väldigt lätt att ge feedback på ett agerande, en utveckling osv, men det är väldigt svårt att ge konstruktiv feedback som utvecklar avdelningen, individen eller företaget/föreningen
  3. Bristande förmåga att lyssna. Om man är en individ som vill ha förändring och samtidigt inte är beredd att lyssna på andras konstruktiva feedback är det väldigt svårt att utvecklas. Ett öppet sinne är något av det bästa man kan ha, däremot är det viktigt att inte lyssna på feedback som inte är konstruktiv, gnäll och allmänt ”skitsnack”

Listan kan göras hur lång som helst, men om man har lyckats bygga en organisation där individer pratar direkt med varandra, kommer med konstruktiv feedback, positiv uppmuntran och dessutom lyssnar på vad som sägs har man kommit en lång väg till att nå världsklass. Om man däremot inte lyckas bygga denna kultur är risken ganska stor att du som individ går omkring och dåligt, är det ett företag har man byggt första grunden för ett företag som inte växer och det kan till och med bli som så att den gamla tesen ”utvecklas eller avvecklas” ligger närma till hands.

Vill avsluta med lite text från en amerikans psykolog som skrivit mycket om vad som utmärker de personer som lyckas bli framgångsrika antingen själva, som ledare eller på annat vis.
”Mentally Strong people don’t shy away from change! Mentally strong people don’t try to avoid change, instead they welcome positive change and are willing to be flexible. They understand that change are inevitable and believe in their abilities to adapt”

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s