coachande ledarskap

Igår skrev jag om att julen börjar komma närmare, idag när jag kom till kontoret möttes jag av dessa julbockar och detta julmontage som gjorts av Helsingborgs stad

Photo-2013-11-15-09-00-15 Photo-2013-11-15-09-00-41

Annars har idag varit mycket säljavstämningar och samtal med intressanta personer. Dagen i sin helhet har fått mig att tänka på coaching och i synnerhet coachande ledarskap. Det finns ett antal vedertagna fakta om varför man ska jobba med coachande ledarskap:

  • Man tydliggör ett tydligt förtroende för medarbetarna och deras ansvarsområde blir tydligare
  • Man tydliggör att man värderar medarbetarnas kompetens och kunskap
  • Man möjliggör för sig själv att arbeta mer strategiskt och mindre operativt.

Man brukar kort beskriva coaching som att chefen ska peka ut: Där är visionen och här är resurserna, hitta vägen.

Det jag funderar på är om coaching alltid funkar i företag och vad krävs av kulturen för att coaching ska fungera? Funderar också på om alla människor vill vara en del av ett coachande ledarskap eller är där folk som hellre vill bli ledda till vattnet och tvingade att dricka (om man ska använda en gammal metafor).

Inom företagsutveckling kan man använda 2 olika vis att göra saker, ett är det som tar grunden i just ovan modell att peka ut visionen, ge resurserna och lita på att medarbetarna som är de som är mest kompetenta hittar rätt väg. Men där är också den klassiska vägen där man skapar regler, rutiner och arbetsbeskrivningar i detalj som talar om hur saker ska göras och när/hur målet ska nås. Vad är egentligt rätt eller fel? De senaste åren har jag trott helt och hållet på ett coachande ledarskap men jag ska vara ärlig och börjar tvivla på om det alltid är rätt väg att gå, eller om man i vissa fall måste gå på den klassiska beordrande linjen?

Vad har då fått mig att börja tvivla? Ja det är inte en eller ens flera incidenter utan snarare en dialog med folk från olika branscher, företag, individer, ledare, investerare etc…….. alla är överens om att ett coachande ledarskap alltid leder till det bästa resultaet, mest avkastning, högs vinst, flest vunna affärer…. men samtidigt är också alla överens om att det verkar finnas individer som inte är mottagna för coaching vid vissa tillfällen men vid andra tillfällen, företagskulturer, miljöer är samma individer mottagliga för ett coachande ledarskap.

Ja det blev ett långt inlägg och vet inte riktigt om det har gjort någon eller mig klokare, samtidigt kom jag faktiskt på lite tankar under tiden som jag skrev detta som fick igång min hjärna på lite andra vinklingar.

Nej nu ska jag ta och bjuda lite på auktioner i helgen, måste ha tag på lite tavlor till E-detaljs nya kontor…. wish me luck 🙂

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s