Skapa hjältar, inte utse syndabockar

Jag från och till sen 2004 haft olika ledande positioner som alla har inneburit att jag har haft personal som svarar direkt till mig. Detta har varit en resa som har haft både solsken och regn, med alltifrån att vara nära att gå in i väggen till att stå på scen och ta emot betyg för att vara en god ledare. Det har inneburit att rekrytera minst 50 personer och avrekryterat på tok för många. Det har inneburit mycket oro, men också otroligt mycket glädje.

Hur kommer det sig då att jag varje dag faktiskt går till jobbet och tycker det är riktigt roligt och dessutom driver och är delaktig i flera företag vid sidan om jobbet? Jo det är egentligen ganska lätt…… jag gillar att se människor och ideer utvecklas till världsklass.

Genom alla mina år som chef eller snarare ledare har jag hört personer i min omgivning säga att den eller den personen är ingen säljare, eller den personen är ingen ledare eller konsult. Ibland har de haft rätt och när jag har börjat prata med personen i fråga visar det sig också i samtliga fall att de faktiskt inte trivs på sitt arbete eller med sina arbetsuppgifter och vi har tillsammans hittat nya utmaningar för personen som passar bättre och gör dem lyckligare (många av dessa personer är dessutom mina vänner idag, vilket är riktigt riktigt kul). Ibland har personerna som uttalar sig däremot ganska fel och mina absolut bästa säljare, konsulter och chefer har alla varit dömda av någon annan innan jag tog hand om dem och gav dem en möjlighet att med ansvar och befogenheter lösa saker på sitt vis och inte på chefens vis och det är då man utvecklar hjältar.

En god vän till mig sa för några månader sedan att ”en bra ledare ska skapa hjältar, inte utse syndabockar”. Detta är ett uttalande som har fastnat för mig för det sätter verkligen fingret på hur jag har jobbat i många år och det är också detta som gör min vardag så enormt roligt, att se hur jag kan hjälpa min personal men också kollegor och vänner att utveckla världsklass, vilket leder till att de växer något enormt som människor.

GoodToGreatEn annan sak som inspirerar mig mycket är att läsa böcker om andra som har lyckats, men också misslyckats och låta mig inspireras av sådana böcker. En av de böckerna som har inspirerat mig mest av allt är Good to Great av Jim Collins. En bok som i min värld varje ledare och företagare borde läsa, för den ger ideer men också mycket självinsikt både personlig och för företaget man leder.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s