Ledarskapsutveckling…… lycksökare?

Jag har arbetat som ledare i snart 9 år nu, eller chef som många envisas med att kalla det. Under alla dessa år har jag kommit i kontakt med ledarskapsutvecklingscoacher (känn på det ordet). I början av min karriär som ledare så lyssnade jag väldigt mycket på vad det var de sa och ville lära mig i olika situationer, ofta baserat på att jag skulle ge mina medarbetare hårda mål, tät uppföljning, ordentlig kontroll, mät aktiviteter osv… ja många av er känner säkert igen sig på olika nivåer.

Desto längre tiden har gått så har jag börjat lyssna mindre och mindre på dessa ledarutvecklingscoacher då jag har insett med åren att många av dem faktiskt inte besitter kompetens och erfarenhet i den nivån som de borde för att faktiskt ta på sig det ansvaret som de gör när de tar på sig ett ansvar att utveckla en individ som är eller ska bli ledare.

Min erfarenhet dessutom säger mig att det finns en typ av personer där jag är extra skeptisk till det som de berättar och vill försöka lära mig och det är före detta militärer (och nu kommer jag generaliser och jag ber redan nu om ursäkt om jag upprör någon).

Det ”vimlar” av skulle jag vilja säga, av fåmansföretag (ofta bara 1 person) som är ledarutvecklingscoacher eller organisationsutvecklare. Dessa personer har en bakgrund inom militären och när man läser deras CV inser man att de faktiskt inte har gjort annat än varit inom det militära hela sitt liv, sen har det blivit hårdare tider och de har fått gå ut i näringslivet, skaffat sig ett halvår till ett års coachingutbildning för att lära sig hur man coachar och sen börjar man sälja sig. Frågan jag då ställer mig…… Om du halva ditt liv har sysslat med militär ledning där du har en hierarkisk organisation som går ut på att ge order och inte ifrågasätta dem, har du verkligen kompetens som ledare då och kan lära ut hur en person utvecklas som ledare, eller har du kompetens på hur du ska målsätta från ditt håll, peka med hela handen och sen mäta och följa upp. Då blir också nästa steg, hur hanterar du framgångar och motgångar för dina medarbetare? Ja i militären så blir du bestraffad (generalisering, ja jag vet) eller belönad…… Är detta verkligen rätt modell att använda 2013 i ledarskap….. ja enligt många av de ledarutvecklingscoacher som jag har träffat.

Det är nog ganska klart att jag inte delar ovan mentalitet, däremot vill jag utan tvekan säga att det finns riktigt bra ledarutvecklingscoacher och utbildningar som verkligen gör nytta och där jag har lärt mig massor. Det som är generellt för alla dessa som jag har deltagit i och som har gett mig massor är att de har tagit sin grund i mig, vem är jag, hur agerar jag, hur beteer jag mig i olika situationer…. ja mer än halva tiden på dessa har ägnat åt att jag har lärt leda mig själv, planera min vardag, kort sagt gett mig verktyg för att leda mig själv. För inte förrän jag kan leda mig själv kan jag leda andra (denna grundläggande del missas av många av de fd militärerna).

En annan sak som jag har lärt mig på dessa och som är det absolut vanligaste felet som många ledare eller chefer gör är att delegera…… ja alla ledare och chefer delegerar och det ska man göra, men många delegerar ett ansvar och glömmer den viktigaste delen, att delegera befogenheten också vilket gör att det enda du gör när du delegerar ett ansvar är att tala om vad de ska göra och du dessutom talar om hur de ska göra det (är inte det den militära varianten igen)?

Ska jag sammanfattningsvis ge några viktiga råd som jag alltid har med mig som ledare måste det vara:

  • Tillåt dina medarbetare göra fel (som ledare ska du skapa hjältar inte hitta syndabockar). Får man inte göra fel kan man inte utvecklas
  • Delegare ansvar och befogenheter (tala om vad du vill de ska göra, inte hur)
  • Lita på din personal, de är vuxna människor och med största sannolikhet kan de sitt arbete bättre än dig, och om de inte kan det är det ditt ansvar som ledare att se till att de kommer kunna sitt arbete bättre än dig.

Det finns många fler tips och jag kanske återkommer till dem, men just nu är det dags för mig att åka iväg på ett mötesmarathon som ska bli riktigt kul…….

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s