Ostindias många färger

Idag är det verkligen höst nere i Skåne, regnet det öser ner, det är knappt så man kan se genom rutan, känns som om jag kommer bli blöt när jag snart går till gymmet för att få upp lite energi, känner mig riktigt seg idag.

Fick en fråga om några Ostindia tallrikar som jag har i shoppen och om vilken stämpel de hade?

Vid första anblicken kan man tycka att det inte spelar någon roll, men om man samlar och vill ha samma servis så är det en ganska viktig sak. Bakgrunden är att Ostindia har tillverkats sen 1932 och de som tillverkades då var handmålade och även handgjorda fat vilket gjorde att alla inte ser likadana ut. Man ser på dekoren att det är handmålat och inte tryckt. Från ungefär på 50 talet tror jag det var började man istället trycka på dekoren vilket gör att man ser att det inte längre finns några penseldrag utan dekoren är mer prickig.

Rent generellt kan man sen säga att ju senare de är tillverkade desto färre prickar i dekoren. Det har även förekommet en dekor där de har zoomat in på delar av blomman och nu nyligen har också en dekor som heter Ostindia Floris lanserats. Bakom den ligger Caroline Slotte som på uppdrag av Rörstrand har förnyat dekoren.

Man får heller inte glömma att ett ganska enkelt vis att avgöra om servisen är av samma modell som man har är att jämföra stämplarna. Denna stämpel visar att det är av en tillverkning från mitten av 70 talet och framåt.

 

Då ska jag väll ta och klä på mig regnkläderna och göra en runda till gymmet innan det blir att ladda för kvällens Beer Makers Dinner i Helsingborg. 10 rätters avsmakningsmeny med öl utvalda av Mikkellers bryggmästare 🙂

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s