Orrefors läggs ned

Det kan inte ha missat någon att igår lade New Wave Group och OKB (Orrefors Kosta Boda) fram en stor besparingsplan som innebär att all produktion på Orrefors glasbruk upphör så även produktionen vi Åfors som tidigare har aviserats och enligt tidigare aviseringar redan borde vara genomförda, dock är inte riktigt fallet så.

Detta är inget som kommer som en förvånande faktor om man har varit och besökt alla glasbruken, jag har många gånger undrat hur det går ihop sig att det finns 3 olika produktionsenheter som inte har mer än några mil emellan sig. Det är dock viktigt att säga att som det uttrycks i media om man endast läser rubrikerna så läggs Orrefors ned, men det är inte hela sanningen, utan Orrefors glasbruk läggs ner, men produktionen flyttas till Kosta istället.

Det som oroar mig i det hela är att de även tittar på att flytta produktionen till lågkostnadsländer för att få ner kostnaden på glas, och resultat av detta kommer antagligen bli att vi ser att glaset kommer och förlora den magiska handgjorda känslan…. Se lite på Rörstrand, känn på en nytillverkning av Ostindia och ett gammalt fat av Ostindia.

På TV står just nu Ernst Billgren och pratar om detta och han tycker att det är staten som ska gå in och finansiera detta som en bevarande av kulturen och konsten i glaset i Småland. I in värld kan det helt klart vara en möjlighet men jag tycker inte det ska in och finansieras i New Wave Group som är ett klart vinstdrivande företag, det finns så många andra glasbruk som skulle behöva det mer, t ex Skrufs glasbruk.

Nog om detta nu, vi får se vad som händer i det hela, detta är ju den ekonomiska verkligheten vi lever i, det är ju ganska enkelt om ingen köper varorna så kan det inte vara någon tillverkning… Då får man antingen tillverka vad folk vill ha till ett pris som folk betalar för eller så får man göra något annat.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s