”end of the day glas”

Idag var det tungt att gå upp och komma igång, inte ofta jag känner det, men just idag är det tungt…… men det släpper förhoppningsvis senare under dagen.

Har precis ätit min frukost och sitter och läser lite i senaste numret av Antikvärlden där det nämns om ”End of the day” glas, undrar om det finns ett bra svenskt namn på det uttrycket.

End of the day glas är sådant glas som glasblåsarna blåste efter arbetsdagens slut med de glasmassor som var kvar i ugnen, därför blev det också ofta en väldig blandning med färger.

Man kan också hitta mycket fantasifulla figurer. I vissa delar av England var det till och med som så att glasblåsarna gjorde allt möjligt på sin lediga dag (söndag) och sålde på marknader för att tjäna lite extra pengar.

Det ska dock nämnas att idag förekommer ”end of the day” benämningen på väldigt mycket glas som har blandade färget, inte helt ovanligt att man blåser något, rullar det sen i färgpigment för att sen lägga på ett lager till. Jag misstänker att bilden ovan som jag hittade på internet är ett sådant föremål. Det används även flitigt om brevpressar som har en salig färgblandning i sig.

Bilden ovan är lånad av Auktionshuset i Örebro.

Nu tänkte jag göra mig en kopp kaffe och sen bege mig in till kontoret……

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s