På besök i Karlskrona

Idag har jag tillbringat hela dagen på kontoret med adminarbete och arbeta ikapp med sådant som har varit liggande, men nu känner jag mig back to track, så när jag kom hem idag blev det att ta en 3 mils runda på cykeln, gick riktigt bra och i fint tempo, ska heller inte klaga på vädret. På tal om vädret tänkte jag berätta lite om mitt besök på Karlskrona Porslinsmuseum i fredags, och det var verkligen en regnig dag, längesen jag har upplevt så mycket regn och mulet väder

Museet då, hur var det? Jo det var intressant och ändå inte……… låt mig utveckla det hela lite, men först en bild på själva fabriken som den såg ut på 40 talet

Så vad menar jag med intressant och ändå inte? Jo det som gjorde museet intressant var faktiskt inte Karlskrona utställningen som inte var så intressant och verkligen inte ökade kunskapen om dem, anledningen är att de har en fantastiskt mängd porslin, men de har nästan inga informationsskyltar alls, så man vet många gånger inte vad man tittar på. Det som däremot gjorde museet intressant var att de hade en Vicke Lindstrand utställning (temporär sådan) där man fick se en massa Vicke Lindstrand föremål både i glas och porslin, tyvärr var där med lite dålig information, men där var lite mer info i alla fall på varje verk.

Men nu lite bilder från Karlskrona Porslinsfabriken, så kommer Vicke Lindstrand delen senare någon dag.

Kungaskålen är gjord av Sven-Erik Skawonius till Gustav VI Adolf besök 1954 på fabriken, detta var faktiskt ett av de få föremål med en bakgrundshistoria. Dessutom är skålen helt fantastisk.

Det som slår en, är hur Karlskrona porslinsfabrik verkligen har återvänt designer. Kolla kopparna i denna monter, alla är likadana, men har olika dekorer, det är kanske därför också det inte finns några riktigt bra förteckningar över hela deras produktion, om någon har en sådan eller vet var man får tag på får du gärna kontakta mig.

Mitt i alltihop står denna fantastiska kakelugn som självklart också är tillverkad i fabriken.

Eftersom det är i Karlskrona så är det ju självklart att det finns ett antal figuriner som har tillverkats av en av Karlskronas större statyer, nämligen Rosenbom som var en tiggare som levde på 1700 talet, och historien bakom honom är att han var en försupen varvsarbetare som gick omkring och tiggde, men en nyårsnatt fick han nobben och hittades av honom som hade nobbat honom dagen efter, ihjälfrusen utanför kyrkan. Det roliga är att det står olika text på plakaten på de olika figurinerna, fast det bara finns en text som är orginalet, hade varit intressant att veta bakgrunden bakom det, men den infon fanns inte.

Avslutningsvis kunde man se en 5 minuters film om fabriken, den var ganska intressant. Det som ni ser i bakgrunden är en av de gamla ugnarna som museet är byggt runt.

Nu får det vara nog med detta, återkommer med bilder från Vicke Lindstrand delen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s