En oväntad upplevelse

Idag gick jag upp kl 6.15 för att hinna med allt som skulle göra, hela förmiddagen gick åt till adminjobb, medans jag i eftermiddag var och besökte Höganäs Museum. Anledningen att jag åkte dit var för att i helgen har Helsingborgs Auktionsverk sin årliga keramikauktion på just Höganäs Museum och detta är ett utomordentligt tillfälle att få se och känna på riktigt högklassisk keramik. Döm om min förvåning när jag kom dit och fick reda på att det kostad inträde att komma in, ett tag tänkte jag strunta i det, men hade jag ändå kört dit så får jag helt enkelt betala, och jag kom inte att ångra mig, för i de 50,- det kostade ingick också inträdet till museumet, och en sak är säker Höganäs Museum är verkligen en okänd diamant….. varför har jag inte varit där innan. Men först och främst blev det auktionsmaterialet och det var väldigt mycket Åke Holm och Yngve Blixt, kanske inte så konstigt då de kommer just från Höganäs, men där var också mycket annat. Själv gillade jag verkligen dessa 2 ytterfoder från 1800 talet formade som svanar.

Där är helt klart en del saker som jag kommer att lämna in ett bud på, vet dock inte om svanarna är något av dem, svåra att skicka och passar heller in här hemma 🙂

Jag har ju innan nämnt flera gånger att jag har sett Kullamannen serien nyligen och en del av den utspelas just på Höganäs Gruva, nu kan man ju inte besöka den i verkligheten men en av utställningarna är just om gruvan och kolbrytningen. De har till och med flyttat dit den biograf som en gång fanns i verkliga gruvan (förekommer också i Kullamannen). Förutom just biografen finns det en del annat också i gruvutställningen.

Den sista bilden föreställer något som kallades för Höganäspolleterna. Dessa polleter användes som löneutbetalning efter ett beslut att gruvan för att motivera arbetarna skulle ge dem dagslön och den lönen utbetalades just i polleter som kunde lösas in mot pengarna, dock gillade inte arbetarna detta och några år senare gick de tillbaka till 14 dagars lön och riktiga pengar. Polleterna fanns i flera motiv, bland annat apoteksflaska och båt, allt efter olika saker som förekom i Höganäs samhället.

På Museet finns också en keramikutställning med svenska keramiker, jag vet inte hur länge den är aktiv där men den är helt klart värt ett besök. Där finns ganska mycket Gunnar Nylund, bland annat en dopfunt som han gjort för Lidköpings kyrka. Själv gillar jag verkligen denna vasen av Hertha Bengtsson, man ser verkligen knopparna komma ut ur vasen

Som sagt där var mycket Gunnar Nylund, något som inte är jättekänt av just honom är hans ansikten

De visar verkligen vilken skicklig konstnär han var.

På ett annat ställe på museet finns en annan utställning av konstnärer som verkat runt Höganäs och där finns bland annat en del gods av Albin Hamberg som är känd för just sin väldigt detaljerade mikrokeramik

Allt som ni ser i denna mikrovärld (fatet är ca 30 cm stort) är gjort av Majolika glaserat stengods. Verkligen imponerande och man kan kolla på detaljerna i mossan hur länge som helst.

Detta var allt från dagens besök på Höganäs Museum, imorgon kommer jag tillbringa eftermiddagen på Helsingborgs Antik och samlarmässa, ett av årets trevligaste tillställningar, men nu ska jag packa ihop och gå in inomhus för det börjar bli mycket mygg just nu, fast jag måste säga att det bästa med sommaren är inte de varma dagarna, utan det är de varma och behagliga sommarkvällarna, med en kall öl i handen och lyssnande på Lars Winnerbäck (tänk allt det är det just nu 🙂 )

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s