Modern industrihistoria med Diabas

Idag blev det en dag då vi undersökte modern industrihistoria i Göinge trakten. Vi började med att äta frukost i duggregnet vid ett nerlagt diabasbrott norr om Hässleholm, det tog oss 5 minuter att gå fram men det var helt klart värt det, fast det började ösregna när vi var färdigätna så det blev att halvspringa tillbaka några 100 meter till bilen.

Visst var det en fantastisk miljö, kan undra varför någon har dumpat en bil så här, och ännu mer, vem tog av bakdäcket 🙂

Vår tanke från början var att åka till Ivö, jag har nämligen aldrig varit där, men då regnet öste ner, valde vi istället att åka till något som heter Svarta Bergen som ligger strax utanför Lönsboda. Efter mycket om och men hittade vi dit men det tog tid på riktigt slingriga grusvägar och navigering via Ipaden. Svarta Bergen är ett av de största historiska dagbrotten för Diabas, med en längd på över 900 meter och 75 meter djupt.

Detta är verkligen modern industrihistoria då de bröt här ända fram till 80 talet, idag finns det ett modernare dagbrott en liten bit bort, men det kan man inte titta på. Det intressanta är att det finns kvar byggnader och man kan gå omkring och titta i dem.

Självklart kunde man gå in i kranen också, tur där inte var glasgolv i den så man såg rakt ner

Så här såg kranen ut som styrdes av denna kontrollhytten. Arbetet kranen gjorde var att dra upp det 3 ton tunga stenklump som var 1 kubikmeter.

I smedjan hittade vi dessa lådor, man skulle verkligen vilja ha några av dem hemma

I personalbaracken hittade vi dessa gamla avlöningslistorna från 1975 (året jag föddes)

Inne i matsalen låg detta gamla urklipp på Drottning Silvia precis när Kungen hade börjat dejta henne

Förrutom detta industriella finns det också en konstutställning på stället med konstverk primärt gjorda av japanska konstnärer som har arbetat i diabas. Måste säga att det var inget som imponerade så mycket på mig, var mer imponerad av hur välbevarat själva bergtäkten var, hade varit intressant att kunna åka ner 75 meter ner och se hur det ser ut under vattenytan, men det får nog bli en dröm.

Men en del under jorden kom vi faktiskt då dagen avslutades med ett besök på Tykarpsgrottan, eller som det egentligen är en kalkstensgruva.

Nu ska jag beta av lite mail, för imorgon och på lördag ska vi umgås med min brorsdotter som dessutom ska sova över hos oss, så jag hinner nog inte med så mycket mer denna veckan 🙂

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s