Beredskapsmuseet del 3

Idag är vi inte ute på något äventyr, har packat upp lite nytt som jag snart kommer upp, bland annat lite Carl Harry Stålhane som han gjorde för Designhuset, men mer om det någon annan gång. Tänkte ta och slänga ut de sista bilderna från besöket på beredskapsmuseet nu.

För några veckor sen läste jag ut boken 1984 för andra gången i mitt liv, och att nyligen ha läst den boken när jag man gick omkring på museet gjorde att man gjorde helt andra kopplingar, i synnerhet runt att spionera, hålla tyst och just bevaka omgivningen efter misstänkta spioner och liknande, men också när man läste om tortyren som skedde i fånglägren och av nazisterna. Om ni inte har läst boken så läs den.

På beredskapsmuseet har de massor med reproduktioner av hur löpsedlar såg ut under krigsstiden, intressant att läsa dem, tänker verkligen efter hur bra vi har det i Sverige idag.

Till och med reklamen var anpassad för verkligheten då

Eftersom Sverige mer eller mindre lade ner sitt försvar efter 1a världskriget, det var ju inte sannolikt att det någonsin skulle bli krig igen, så fick staten gå ut i 3 lånekampanjer då man lånade pengar av medborgarna, detta blev riktigt lyckosamt och varje gång fick man in nästa 3 ggr så mycket pengar som man hade hoppats på, man kan ju undra om det hade varit likadant idag

För ett tag sen så sålde jag en soldatinstruktionsbok för infanteriet. Den var från början av 1940 talet, på museet finns det många fler sådana böcker

Det finns en del med vapen från olika tidsepoker, bland annat denna handgranat och hjälm

Fanns också en del där det ställdes ut uniformer, både svenska och tyska

Beredskapsmuseet ligger där som huvuddelen låg i det Hälsingborgska batteriet under 2a världskriget. Det byggdes på rekordtid (57 dagar har jag för mig det var) och bestod av 4 st boforskanoner med en räckvidd på 2,5 km. Dessas var till för att vakta sundet. Av dessa 4 finns idag 1 kvar och när vi var där höll den på att renoveras, så jag fick inga bra bilder på kanonen, däremot på laddningsrummet bakom kanonen.

Alla 4 kanonerna hade namn efter ortens lokala flickor och den som står kvar heter Maja. De andra 3 finns kvar men är igengjutna.

Detta var det sista från beredskapsmuseet förutom som jag skrev om igår den Svenska Tigern. Men det är en helt annan historia. Nu ska jag snart ge mig ut och cykla en runda i regnet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s