Bing & Gröndal

Idag har jag lyckats läsa en hel bok av Jim Collins och dessutom bränna mig lite.

För några dagar sedan packade jag upp en ny kartong med saker som är köpta och hittade då en hel kaffeservis från Bing & Gröndal.

Jag tänkte faktiskt vara lite lat och inte skriva om Bing & Gröndal utan istället ska jag ge mig ut och grilla lite korv och äta nypotatis, det är ju ändå midsommardagen 🙂

Men eftersom jag har gjort inlägg tidigare om just Bing & Gröndal så väljer jag att kopiera det här istället

Bing & Grøndahl skapades den 15 april 1853 av skulptören Frederik Vilhelm Gröndahl och handelsbrödrarna Meyer Hermann Bing och Jacob Herman Bing. Ett porslin från Bing & Grøndahl känns igen tack vare stämpeln som är de 3 tornen som också hittas i Köpenhamns vapenskjöld.

Fabriken fanns i Vesterbro strax utanför köpenhamn och till en början så var fokus att konstruera figueriner. Bing & Grøndahl är känd för sina figueriner, de håller inte lika hög kvalitet som till exempel de spanska från Lladro och Nao, men då håller en bra kvalitet och de känns ganska lätt igen på sin speciella lyster och ett mer nordiskt utseende på motiven.

Det som Bing & Grøndahl är mest kända för måste ju vara servisen Blå Måsen. Blå Måsen ansågs vara Danmarks nationalservis under 50 till 80 talet. Det sägs att vart 10 hushåll i Danmark under denna tiden hade en Blå Måsen servis. Blå Måsen ritades redan 1892 av Fanny Garde.

Något annat som Bing & Grøndahl också är kända för är sina jultallrikar som en gång i tiden var riktigt populära i Sverige, men nu för tiden hittar man tyvärr dem överallt och det finns inte speciellt många som faktiskt samlar på dem längre, så vill man ha tag på sådana tallrikar kan man lätt hitta dem på loppisar för några tior.

Så vad hände med Bing & Grøndahl efter 80 talet? Ja 1987 så slogs de ihop med sin största konkurrent Den Kongelige Porcelainsfabrik och återfinns nu under namnet Royal Copenhagen.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s