Riskornsporslin eller risporslin

Satt och kategoriserade en del nytt nu ikväll och använde som så många gånger förr det stora uppslagsverket Internet. Som så många gånger förr dök jag på nya saker som jag har lärt mig, bland annat har jag ikväll lärt mig och riskornsporslin eller risporslin som det också kallas.

Riskornstekniken är ett en teknik där man skär ut den del av ytan i keramiken eller porslinet innan bränning. Man skär inte helt igenom godset utan gör det bara tunnare. Namnet kommer från att man i kina ofta gjorde just riskornsmönster i keramiken. Det råder lite delade meningar om tekniken härrör från Turkiet eller Kina och de olika teorierna skiljer också nästa 200 år emellan dem.

Bilden är lånad från GBtimes hemsida och där kan ni också läsa mer information om både kinesiskt porslin och riskornstekniken.

Nu är det dags att krypa ner i sängen, kl ringer 06.15 imorgon, då blir det att sätta sig och jobba och sen fixa frukost vid 7 när min kära fru kommer upp och sen bär det av till Göteborg över dagen. Så sov gott nu alla.

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s