Desiree från Danmark

Idag har varit en riktigt rolig dag som avslutades med att jag träffade min nya webdesigner som kommer bygga en ny plattform på vår E-shop vilket kommer att leda till att efter sommaren är vi igång och kör på en ny plattform med betydligt högre prestanda…. det känns riktigt kul och verkligen efterlängtat.

I söndags besökte vi mina föräldrar och jag fick med mig 6 tallrikar som skulle slängas men räddades av mig. Tallrikarna var från det danska bruket Desiree, ett bruk som jag aldrig hade hört talas om.

Désirée som det egentligen stavas startades av ingenjören H.C Torbol 1964. Innan han startade sin egen fabrik var han VD på Bing & Gröndahl dessförinnan var jan Vd för porslinstillverkaren Norden, har aldrig hört talas om den tillverkaren, men ska helt klart forska vidare i det.

Trots att det var stengods som var mest populär på 60 och 70 talet så dök Désirée in i porslinstillverkningen istället för stengods, men faktiskt är mina tallrikar stengods.

En av deras första porslinssakerna var en mors dags tallrik som gavs ut 1970 och samma år släpptes den första jultallriken. Totalt gjordes det 25 olika jultallrikar och motiven hade alltid sin grund i barnmotiv från hela världen. Bland artister som designade jultallrikar hittar vi danska artister som Maggi Baaring, Nulle Oigaard, Mads Stage och Svend Otto S. Mycket av det som gjordes hos Desiree var i den klassiska blå underglaseringstekniken som uppfanns av Arnold Krog för Kungliga porslinsfabriken som senare blev Royal Copenhagen. Mitten av 70 talet tog Knut Thorbol över fabriken och under 70 talet producerades en massa köksporslin, mycket av dessa av Lis Torböl.

Från början startades fabriken i Ringsted och i slutet av 1900 talet lades tillverkningen ner i Danmark. Det jag inte har blivit riktigt klok på är om företaget finns kvar och fortfarande tillverkar porslin, finns lite olika information om det på internet, kanske någon kan hjälpa till där.

Förresten, lite rolig kuriosa är att Selandia som designen av mina tallrikar tillhör var deras första köksserie och ritades 64/65. Selandia blev en mycket populär servis i Danmark och kan väll jämföras med Old Höganäs eller Grön Anna i Sverige. Många danskar har många minnen runt dessa tallrikar.

Nu blir det inte mer om Desiree ikväll utan jag ska istället gå och lägga mig för imorgon blir det morgonflyget till Stockholm och en hel del arbete på flyget.

Sov Gott

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s