Glasbruk i Värmland – Liljedal

När jag satt och körde igenom de Värmländska skogarna i onsdags från Borlänge och körde vidare, så slog mig tanken att med alla dessa vattendrag måste det ha funnits en hel del glasbruk genom tiderna i Värmland, men jag har tyvärr inte hört talas om några. Så efter lite googling och även en del läsning i senaste numret av Antik & Auktion kom jag fram till Liljedals glasbruk.

Liljedals glasbruk är känt för sina flaskor som spreds över hela världen men också annat glas. Bilden ovan hittade jag på Lauritz.com där den har haft en värdering på 2000,- men såldes för 450,- undrar om man kan kalla det för ett klipp 🙂

Liljedals glasbruks historia startade 1780 i Mässvik men flyttade 1781 till Liljedal. Detta gör att glasbruket är ett av de tidigaste i svensk historia. Under andra hälften av 1800 talet var Liljedals buteljglasbruk det största och mest kända i Sverige med sina 150 glasblåsare. 1896 fanns det hela 3 glashyttor där med de exotiska namnen: Siberienhyttan, Gammelhyttan och Mellanhyttan där Siberienhyttan var den största. Tillsammans på alla 3 hyttorna jobbade över 300 glasblåsare

1907/1908 var det bästa året för glasbruket med en produktion av 13 000 000 glasbuteljer, sammanlagt har mer än 800 olika modeller av buteljer tillverkats vid glasbruket.

1896 skedde en sammanslagning med Surte glasbruk och 1917 flyttades tillverkningen till Surte och produktionen lades ner i Liljedal.

Nu hinner jag inte skriva mer om detta, för jag ska iväg till gymmet och träna lite. Har inte hunnit träna på hela veckan så det ska bli riktigt skönt.

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Glasbruk i Värmland – Liljedal

  1. Ulf Olsson skriver:

    gött å se. nils reis var å är min morrfar.glasblåsare kungäls glasbruk

  2. Ulf Olsson skriver:

    den vanliga hals som en 33 cl. har i dag har min morfar skapat .fick diplom å 1000 kr.extre. jag tror det var runt 1960. vore kul om du visade Liljedals stämpel.

  3. Ulf Olsson skriver:

    ok ej svar.du är nog som morfar nisse mår gött å tar det en annan dag. det fanns bara en.annan dag å det var vid påsk.han mådde gött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s