En riktigt ful vas, men intressant historia

Denna vasen är faktiskt en av de fulaste jag har sett på väldigt väldigt länge enligt mitt tycke, och ändå är den en av de mest intressanta saker som jag stött på senaste månaderna.

Det som gör denna intressant är stämpeln som finns på undersidan

Stämpeln är i litteraturen Czechoslovakian Pottery – Czeching Out America benämnd som P1401 och har sitt ursprung i firman Zeh, Ebeling & Reuss & Co som skapades i Philadelphia 1886 av Theodore Ebeling, Frederick Reuss och Jef Zeh. 1900 drog Zeh sig tillbaka och firman bytte då namn till Ebeling & Reuss Co och företaget flyttade till Devon i Pennsylvania. 1988 gick företaget i konkurs och då kom Ronald Rapelje in i företaget  och 1992 köpte han hela bolaget och flyttade det till Allentown, Pennsylvania.

Detta hade kunnat vara allt att säga om företaget, men det intressanta är kvar. Det intressanta är inte att det är ett amerikanst företag utan att företaget var ett import/export företag som sysslade med att importera porslin, stengods och olika figuriner från olika Tjeckoslovakiska, Bohemian och andra europeiska tillverkare. Inte nog med att de importerade, de tog också bort tillverkarstämpeln och ersatte med sin egen, bland annat den ni ser ovan men också nedan stämplar användes

Kan tycka det är intressant hur jag helt plötsligt har blivit bekant med ett amerikanskt företag som faktiskt slipade bort signaturer och ersatte med sina egna, tycker inte man ska kalla det förfalskning utan snarare att de var absolut först med att göra saker som Ica och andra gör idag med sina EMV (Egna Märkes Varor) som faktiskt tillverkas av samma företag som säljer sitt eget varumärke.

Imorgon blir det en dag som går i administrationens tecken, konstigt att det alltid är måndag och tisdagar som går till det och sen möten ons-fre. Men denna veckan är det ju påsk istället då och tanken är att jag ska på konstrunda då, det kan nog bli lite bilder här på bloggen.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s