Figgjo Flint

Efter 2 dagars konferensande är där mycket annat som hamnar på efterkälken, men nu ikväll när jag är tillbaka i Sverige har jag hunnit med att beta av och komma ikapp med väldigt mycket vilket är en helt fantastisk känsla. Dessutom slogs jag av våren när jag kom hit till skillnad från Finland där det fortfarande är vinter. Visste ni förresten att det inte är helt ovanligt att det faller lite snö på midsommar i Finland.

Satt och åt en bit och gick igenom de antik och retrobloggar som jag brukar läsa och såg då att porslinan (http://porslinan.blogspot.se/) hade en massa foton på sina föremål från Figgjo Flint bland annat ett likadant ”fat” som vi hittade från min frus farfar när vi hade vindsröjning förra helgen.

Figgjo Kraftselskap AS som Figgjo Flint hette från början grundades 1941 av Harald Lima och Sigurd Figved. Namnet tyder på att det var ett kraftsällskap och det första som producerades var flintgods och kraften kom från det egna kraftverket och kraftverket startade egentligen första gången 1918 av lokala bönder. 1946 investeras det i en tunnelugn som mest användes som en glasyrugn och formgivaren Ragnar Grimsrud anställdes som chef för verksamheten.

1947 startar nästa epok i företaget då man påbörjar omläggningen av produktionen till fajans, en resa som blir klar 1949 och då byter också företaget namn till Figgjo Fajanse AS. 1951 investerad det i ugn nummer 2, en ugn som användes ända fram till 2000. Det gjordes ordentliga saker på den tiden 🙂

1955 toppade Figgjo sin verksamhet med 330 anställda, men mot slutet av året börjar resultaten stagnera och nedskärningar sker på personalstyrkan. 1960 börjar man producera en massa porslin till storkök och restauranger, en av de mest kända måste vara 35 serien som utvecklades av Grimsrud. Än idag är det den serie som Figgjo producerar mest av.

1968 tas nästa stora steg i historien då Figgjo Fajans slås ihop med sin största konkurrent Stavangerflint och de blir den absolut största aktören på den norska marknaden. 1979 beslutas det att lägga ner Stavangerflint och all produktion samlas till Figgjo. 1983 anställer Figgjo sin nuvarande produktionschef Olav Joa. Det finns mycket mer att skriva om Figgjo då det fortfarande är ett företag som finns och utvecklas, men då jag är gladare för historien och den gamla produktionen så slutar jag här. Om ni vill läsa hela historien på norska finns den på http://figgjo.no.

Här nedan är förresten en bild på 35an från deras hemsida, hur många gånger har man inte druckit kaffe ur en sådan kopp på olika hotell och restauranger 🙂

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa ytterligare något kapitel i boken som jag för närvarande håller på att beta av, The Tipping Point, en verkligen intressant bok

Godnatt

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s