Mustaschkoppen

Satt och surfade runt lite för att försöka hitta ett svar på vad som är definitionen av en Moccakopp och en liten kaffekopp, är det någon skillnad mellan dem. Jag har ännu inte hittat svaret på det, däremot ramlade jag på något roligare, nämligen mustaschkoppen.

Jag har aldrig någonsin hört talas om en Mustaschkopp men idag lärda jag mig något nytt igen, ja tänk man lär sig något nytt varje dag.

Mustaschkoppen uppkom på 1800 talet när industrialiseringen svepte genom västvärlden. Vi denna tid var en väldigt populär dryck i England varm choklad med vispgrädde och detta ledde till problem när mustaschklädda män skulle ta och dricka då de fick vispgrädde i mustaschen…. ack vilket problem. Men människor är rådiga och i England såg då mustaschkoppen dagens ljus. Den hade en liten hylla att trycka mustaschen mot, och så kunde man klicka på så mycket vispgrädde man ville utan att riskera mustaschen och värdigheten.

De blev snabbt populära och tillverkades mest i England, Tyskland och Frankrike. De pryddes ofta av blommotiv, små smarta ord och märkespersoner. Ibland ingick de i större serviser också, men om de var med i sådana så fanns det bara en mustaschkopp i servisen.

Än idag förekommer koppen i vardagen, men endast för Amishfolken som inte får lov att raka sig efter att han har gift sig och då fyller koppen en bra funktion.

Även i Sverige tillverkades mustaschkoppar, t ex denna från Rörstrand

Tyvärr har jag inte själv någon mustaschkopp, men om någon har en och vill sälja en så kontakta mig, för det hade ju varit riktigt kul att ha en sådan.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mustaschkoppen

  1. Hej… jag har en mustachkopp från Tyskland. Hör av dig om intresse finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s