Tallrikarna Djur i Skymning från Bing & Gröndahl

I förrgår skrev jag ett snabbt inlägg om Harald Wiberg och tallrikarna som jag packat upp, vilka tillhörde serien Djur i Skymning. Jag lovade lite bilder och här är 2:

Jag har försökt hitta information om Harald Wiberg och i synnerhet hans koppling till Bing & Gröndahl vilket jag helt har gått bet på, det kanske finns någon som vet.

Det jag har hittat om honom är att han är född 1 mars 1908 i Ankarsrum och dog 1986 i Falkenberg. Harald var en hängiven konstnär och det är mest som målare av naturmotiv som han har blivit känd. Harald kom från ett arbetarhem och det var ganska naturligt att han också skulle bli en arbetare på bruket, men efter 1,5 år fick han sparken för han hade målat älgar och andra djur på arbetstid. När Harald hade fått sparken så flyttade han till Stockholm och började på Tekniska Skolan vilket nuförtiden är Konstfack.

Harald fick många jobb som illustratör, bland annat ett stort antal djur och naturböcker (ex  Fiskarens Uppslagsverk och Svenska Däggdjur). För er som är lite äldre kan det också hända att ni känner igen honom från naturprogrammet Korsnäsgården som gick 1960 – 1968.

1967 träffade Harald sin blivande fru Christina vilket orsakade rubriker i pressen, det skiljde nämligen 39 år mellan dem, Harald var 59 och Christina 20år och de levde tillsammans till Haralds bortgång.

Harald har belönats många gånger genom åren och fått flera hedersuppdrag, det var bland annat Harald Wiberg som fick hedersuppdraget att rita det första frimärket som inte hade kungen som motiv, istället blev det älgen så en skogens konung blev det i alla fall. Det intressanta är att Harald var inte så intresserad av utmärkelser, enligt Christina brydde han sig många gånger inte ens om att hämta ut prispengarna trots påminnelser.

Nu till en av sakerna som jag tycker är mycket konstiga. Jag hittar inga referenser till Harald och Bing & Gröndahl, inte ens referenser till Harald och keramik. En sak till som jag tycker är konstigt är att tallrikarna är danska och tillverkade hos Bing & Gröndahl men all text på undersidan är på svenska, någon som har några teorier om det hela?

Nu är det dags att laga lite middag och kanske ta ett glas vin till

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s