Orrefors och Kosta Boda

Sitter på planet hem och läser affärsvärlden och där är en analys av Torsten Janssons företag New Wave Group. För er som inte känner till företaget så är det det företaget som äger Kosta Boda och Orrefors, där också Åfors glasbruk med Bertil Vallien ingår och som jag tidigare har skrivit om eftersom det kommer stängas i augusti månad på grund av lönsamhetsproblem inom affärsområdet gåvor och heminredning.

I intervjun som är med Torsten så pratar han om att han har investerat med själen när han investerade i glasindustrin då han är en stor älskare av konstglas och speciellt Bertil Vallien.

I bokslutet för 2011 ökade förlusten för glasbruken och i intervjun säger Torsten att tiden för svidande förluster nu måste vara över och att tålamodet nu är över i synnerhet med Orrefors.
Då kan man fundera på vad det innebär, han svarar mycket svävande på frågor runt försäljning av bolaget och någonstans känns det som om hans passion för glas helt enkelt inte längre kan försvara en förlust på 52 miljoner som affärsområdet gjorde 2011.

Jag har funderat mycket på hur kan det komma sig att det inte funkar, självklart är där de självklara anledningarna med konkurrensen från Ikea och andra alternativ där man kan köpa bruksglas billigt, men å andra sidan så har dessa alternativ alltid funnits, det är bara det att förr hette de tempo, Domus osv…. Jag tror istället att kunderna har i viss mån gått över till andra kanaler och det helt plötsligt finns en tydligare andrahandsmarknad där antik och retrobranschen har positionernas sig,och samtidigt som delen med att ha fin glas och vardagsglas börjar suddas ut, vilket leder till att man ofta inte vill ha en gigantisk samling av glas i samma modell utan istället har glas från flera olika serier och som dessutom kombineras på ett sätt som inte funnits innan.

Det tråkiga blir att svensk glaskonst riskerar att förlora en del av sin historia å andra sidan, finns det Ingen efterfrågan så kan man heller inte producera.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s