Paul Kedelv och Coquilleglas

Idag har varit en sådan dag då min tidsplanering inte har hållit överhuvudtaget, vilket tyvärr har lett till att jag inte har hunnit lämna in de paket som skulle gå iväg idag med Schenker utan de får gå imorgon istället. Däremot har det varit mycket oplanerade möten, diskussioner och dialoger med olika personer och på något sätt älskar jag dessa dialoger då de sätter igång nya tankar i mitt huvud och ger mig nya ideer.

På tal om nya ideer så kom jag för ett tag av en slump över 6 glas i denna serien
Skälet att jag köpte dem, var att de i stil påminde mycket om Orrefors Street serie som är en serie som jag verkligen gillar. På något vis visar detta glas att design går igen om och om igen. Dessa glas är designade någon gång mellan 1956 och 1977 på Reijmyre glasbruk. Att jag kan veta det är för att de är designade av Paul Kedelv och han arbetade på Reijmyre vid just denna tidpunkt.

Paul Kedelv föddes 1917 och dog 1990 och började arbeta som elev i Ritateljen på Orrefors glasbruk 1931 och hade ganska namnkunniga handledare i form av Edvard Hald och Simon Gate.

1949 började Paul arbeta vid Flygsfors glasbruk där han stannade till 1956. Under sin tid på Flygsfors fick Paul sitt stora genombrott 1952 då han formgav det berömda Coquilleglaset som är på bilden nedan.

Coquilleglaset formgavs som sagt av Paul men det som också är intressant är att han som blåste glaset är Fritz Ek. Namnet Coquille kommer från franskan och glaset görs i en speciell underfångsteknik som många har försök kopiera men ingen har lyckats komma i närheten av orginalet från Flygsfors. Det är inte svårt att förstå att just Paul kom att komma på detta, med både Hald och Wate som handledare under sin tid på Orrefors, 2 personer som verkligen var stilbildande.

1956 började Paul på Reijmyre glasbruk och där stannade han kvar till 1977, vad han sen gjorde vet jag inte men jag skulle gissa på att han gick i pension, någon som vet kanske?

Förutom ovan bruk gjorde han också arbete för Nybrofabriken i Fröseke och för Fåglaviks glasbruk.

Förresten, glaset som jag har 6 av i shoppen och som är på bilden ovan heter K-333 inte så sexigt namn men det är identifierat i alla fall.

Imorgon är det dags att bege sig till Göteborg för att träffa min säljare där och diskutera lite utvecklingsprojekt, det enda tråkiga är att det var helt omöjligt att hitta en bra tågbiljett så det blir att köra upp, vilket är synd för jag hade verkligen behövt arbeta lite på tåget.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Paul Kedelv och Coquilleglas

  1. Intressant! Jag har karaffen till glasen, men hade ingen aning om att det var Kedelv som var formgivaren, så tack för tipset antar jag.

  2. Pingback: City eller street… hur var det nu? | Borgmans Antikviteter – Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s