Syco – krukan som andas

Vilket fantastisk morgon det är, insåg idag när klockan ringde 06.15 att solen var på väg upp och det faktiskt var ljust ute redan när jag gick upp, så nu är det verkligen som om våren börjar komma till Skåne och det är så skönt.

Helgen har varit riktigt rolig var på lite festligheter i Halmstad hos en god vän, tyvärr slutade inte kvällen så som man hade önskat då någon har lagt något i min drink vilket ledde till att jag fick en riktigt hemsk upplevelse, varför finns det idioter som gör så?

Men nu är allt bra igen och det är en fantastisk måndag. Har länge haft en skål som jag tycker har känts väldigt inspirerad av Stig Lindbergs Berså men inte alls hans stil ändå

Nu har jag äntligen fått reda på vad det är för tillverkare av den. Det är en fabrik som heter Syco. Syco startades upp av Arnold Wiig som jag tidigare har stött på från hans fabriker i Halden där bland annat detta fatet är tillverkat

1945 startade Arnold upp fabriken Syco Keramik på Torskholmen i Strömstad. Under de första åren tillverkades endast ”krukan som andas”. Jag har försökt finna mer info om krukan som andas men inte hittat något, är där någon som vet mer om den, material osv?

1949 utökades verksamheten och man tillverkade även brukskeramik och prydnadsföremål, men även så udda som plåtleksaker, Arnold var verkligen en entreprenör. 1961 går tyvärr Syco i konkurs men konkursboet köps upp av Åke Jaking (hette tidigare Johansson) och fortsatte arbetet under det fantasirika namnet ”nya Syco”. Det gick bra och de producerade mycket på export till Tyskland och England.

Då marken och fabriken ägdes av Strömstads kommun och de behövde marken flyttade Åke verksamheten 1965 till nya lokaler som han bygger från grunden. Fabriken skulle bli den modernaste keramikfabriken, men tyvärr drar bygget ut på tiden och det innebär att ingen produktion pågår och Åke förlorar pengar hela tiden och i synnerhet likviditeten påverkas. Detta kombinerat med att Åke är sjuk gör att han säljer fabriken 1968 till en annan Åke nämligen Åke Orrvik men tyvärr lyckas inte änns Orrvik vända det hela och den 17 maj 1968 begärs Nya Syco i konkurs och september samma år säljs allt på auktion.

Det är inte så ofta man hör det pratas om Syco trots att de faktiskt hade en ganska stor produktion och hade en del kända formgivare hos sig, bland annat arbetade Olle Alberius som formgivare där, Olle gick sedan vidare till Rörstrand och sen till Orrefors glasbruk. Andra kända personer som jobbade där var Anita Nylund-Hedlund, Knud Johansen och Joyous Schiöler.

Nu är det dags att göra frukost till mig och min fru, sen väcka henne och sen köra in till kontoret, får se vad denna dagen har på lur till mig, det är en ganska öppen kalender idag så allt kan hända. Ha en fantastisk vårdag alla.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Syco – krukan som andas

  1. Pingback: Syco och julmust | Borgmans Antikviteter – Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s