Noah´s Ark från Holmegaard Glasbruk

Jag har många gånger skrivit om Holmegaard glasbruk och det är verkligen ett glasbruk som fascinerar mig. Detta danska glasbruk har en rejäl bredd och desto mer man lär sig, desto fler saker från Holmegaard hittar man på auktioner, loppisar och andra kanaler.

I veckan blev jag klok på ett glashänge eller solfångare som det egentligen är som jag själv har misstänkt var Erik Höglund, men det istället visade sig komma från Holmegaards glasbruk och designern Michael Bang.

Michael Bang är son till Jacob Bang som också var verksam på Holmegaards glasbruk i början på 1900 talet. Michael är mest känd för sina glassaker som han gjorde för Fyens glasbruk som senare blev en del av Holmegaards glasbruk. Han sysslade med att designa både bruksglas och konstglas för dem. Han är också mycket känd för sin design av lampor, bland annat serien Epoke och lampan Parasol samt den kanske mest kända Austronaut från 1970 talet.

Michael började sin karriär på Björn Wiinblads verkstad och har även varit aktiv på Kongelige porcelinsfabrike i Köpenhamn. Jag har också funnit noteringar om att han varit på ett svenskt glasbruk, någon som vet var?

Är där någon som har mer information att delge mig och Michael skulle jag bli jätteglad för den.

Nu är det dags att lyssna av telefonssvararen för att sen gå och lägga sig 🙂

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s