Gammalt blir nytt – Kastehelmi

Vilken skön söndag detta är, visst vädret kunde varit bättre, men det är ju en perfekt dag att sitta inne och beta av sina mängder med arbete som jag har att göra.

Satt och kollade runt på olika bloggar och ramlade över en gammal klassiker i finsk glasdesign

Japp, det stämmer detta är den kända servisen/designen Kastehelmi som designades 1964 av Oiva Toikka som är född 1931 och fortfarande mycket verksam inom design och formgivning, det kallar jag en ikon och legend.

Kastehelmi serien designades som sagt var 1964 på Nuutajärvi glasbruk och en kul sak är att Oiva blev rekryterad dit av den konstnärlige ledaren Kaj Franck. Kastehelmi är en av Oivas absolut mest kända serier och producerades ända fram till 1988. 2010 började vissa av seriens delar nyproduceras av Iittala igen för att fira Oivas att han varit verksam i mer än ett halvsekel.

Nuutajärvi glasbruk tillhör idag Iittala och är Finlands äldsta glasbruk som fortfarande har produktion och bland annat tillverkas här ännu Oivas fantastiska fåglar.

Detta är den gamla etiketten så som den såg ut när den fortfarande användes, nu används istället Iittalas etikett

För att återgå till Kastehelmi serien måste jag säga att jag inte gillar nyproduktionen lika mycket som den gamla produktionen, tyvärr är nyproduktionen för bra, vilket gör att en del av känslan i dropparna inte finns kvar längre utan man känner att den bara är perfekt vilket inte är fallet med den gamla produktionen. Men jag måste inse att nyproduktion faktiskt väcker intresset för gamla saker också, så det är ganska bra att det tas upp igen och det visar att god design och formgivning inte är en färskvara.

Nu blir det att fortsätta arbeta efter denna lilla paus, ha en fantastisk söndag.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gammalt blir nytt – Kastehelmi

 1. Bente skriver:

  Hej 🙂 Jag bara älskar glaskonst, ja glas i allmänhet…och vad konstigt….satt just i morse och googlade på finskt konstglas, då jag har en vas som är signerad Pertti Sarpaneva, och han känner man ju till, men det finns också en till signering under vasen, och där står ”by Kim Alo (tror jag, kan vara Elo också)…men har inte hittat nåt på nätet om denna Kim…så jag undrar om du vet något mer om detta?

  • borgmansantikt skriver:

   Hej. Jag tror du har en vas som är designad av Pentti Sarpaneva (1925-1978). Han var bror till den mer kända Timo Sarpaneva. Pentti hade mest fokus på smycken och många av hans glasföremål har även metallinlägg. Jag tror dock inte att där står By Kim Alo, utan jag tror där står Oy Kumela vilket är glasbruket som Pentti gjorde en del jobb för. Du har inte en möjlighet att maila över en bild på vasen till mig på peter.borgman@borgmansantikt.se så jag kan se på den, men även lägga ut den på bloggen för det finns ett ganska stort intresse för Penttis glasverk då han primärt jobbade med smycken och metaller.

   MVH. Peter Borgman, Borgmans Antikviteter

 2. Bente skriver:

  Ledsen att jag inte svarat tidigare, jag glömde faktiskt bort att jag frågat dig 🙂 Men nu har jag mailat dig bilden, så kan du titta på den. Tack for info. Det står helt klart Oy Kumela, så då var det kört vad gäller en finsk okänd glasmakare vid namn Kim Elo 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s